Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oglasila se Ambasada Turske u SAD-u o navodnom protivpravnom izručenju Gulena

Fethullah Gulen

Svi navodi da bi Turska mogla koristiti bilo koji način osim vladavine prava za izručenje vođe terorističke organizacije FETO Fetullaha Gulena su lažni, smiješni i neutemeljeni, saopćila je Ambasada Republike Turske u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), javlja Anadolu Agency (AA).

U pisanom saopćenju turske ambasade je napomenuto da je vođa terorističke organizacije FETO Gulen isplanirao i naredio pokušaj državnog udara u Turskoj 15. jula prošle godine, a očekuje se da ga SAD izruči Turskoj.

“Turski narod je duboko uznermiren i iznenađen time što Fetullah Gulen kao osoba koja stoji iza tako teških zlodjela pronalazi utočište u SAD-u. Da bi američke institucije još bolje razumjele odgovornost FETO-a a u skladu sa sporazumom o readmisiji između dviju zemalja, nastavićemo sa bliskom saradnjom među institucijama”, poručeno je u saopćenju uz napomenu:

“Kako je saopćeno i u martu ove godine, svi navodi da bi Turska mogla koristiti bilo koji način osim vladavine prava za izručenje vođe terorističke organizacije FETO Fetullaha Gulena su lažni, smiješni i neutemeljeni”.

Robert Kelner, advokat bivšeg savjetnika američkog predsjednika Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost Michael Flynna, medijske navode na račun njegovog klijenta, u kojima se optužuje za različita krivična djela od kidnapovanja do mita, ocijenio je lažnim i prljavim.

Wall Street Journal je u petak objavio kako su Flynn i njegov sin imali sastanke sa pojedinim turskim zvaničnicima, u vezi sa navodnim kidnapovanjem vođe terorističke organizacije FETO Fetullaha Gulena izvan teritorije SAD-a po cijeni od 15 miliona dolara. WSJ je tvrdio da je taj sastanak istraživao specijalni tužilac Robert Mueller, koji vodi i istragu u vezi sa Rusijom.