Tuzlanka

Oglasila se buduća austrijska ministrica pravosuđa Alma Zadić, ovo je njena poruka

alma-zadic

Alma Zadić je iz rodne Tuzle izbjegla u Beč 1994. godine

Rođena Tuzlanka Alma Zadić, buduća ministrica pravosuđa u novoj Vladi Austrije, poručila je da sa strašću, znanjem i stručnošću treba raditi za društvo i državu, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Izazovna faza pregovora, s kojom smo se hrabro suočili, je završena. Danas smo predstavili vladin dogovor. Postavili smo naše smjernice i nastavljamo raditi sa strašću i kompetentnošću za naše društvo!”, napisala je Zadić na društvenim mrežama.

Alma Zadić je iz rodne Tuzle izbjegla u Beč 1994. godine, završila Pravni fakultet u Austriji, a potom studirala u New Yorku na Univerzitetu Columbia.

Kada se vratila iz Amerike, doktorirala je pravo u Austriji gdje je sedam godina radila kao advokat.

Od 2017. godine je bila zastupnik u austrijskom parlamentu, najprije za listu Pilc, da bi se na prošlim izborima kandidirala za Zelene.

Nakon što su austrijski konzervativci Narodna stranka (OeVP) i Zeleni postigli dogovor o koaliciji, lideri stranaka su u četvrtak objavili i program vlade u kojem je poseban naglasak stavljen na pitanja kao što su porezna regulativa, neregularne migracije i unutrašnje integracije.