Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Robert Fico

Oglasio se pobjednik izbora u Slovačkoj i Putinov prijatelj, komentarisao je Ukrajinu

robert fico
Foto: Pixsell

Robert Fico, koji je dosad tri puta bio premijer, zalagao se tokom kampanje za okončanje vojne pomoći Ukrajini

Robert Fico čija je stranka SMER-SSD izašla kao pobjednica jučerašnjih parlamentarnih izbora, rekao je da Slovačka ima većih problema od “pomoći Ukrajini” i da će učiniti sve što može kako bi pokrenuo mirovne pregovore, ali je dodao da je njegova pozicija nepromijenjena.

“Smatramo da je Ukrajina jedna golema tragedija za sve. Ako SMER dobije mandat za sastav nove vlade… učinit ćemo sve što možemo kako bismo organizirali mirovne pregovore što je prije moguće”, rekao je bivši slovački premijer na konferenciji za novinare.

Robert Fico, koji je dosad tri puta bio premijer, zalagao se tokom kampanje za okončanje vojne pomoći Ukrajini. Danas je naglasio da je spreman na pomoć Ukrajini u humanitarnim pitanjima ili obnovi, ali da je stajalište o oružju poznato i nepromijenjeno.

Rekao je i da se smjer slovačke vanjske politike neće mijenjati, ali da to ne znači da “ne možemo biti kritični prema nekim pitanjima”.

Odstupio nakon ubistva novinara

Kazao je da će pričekati da mu predsjednica da mandat za sastav nove vlade, ocjenjujući da bi koalicijski pregovori mogli trajati najmanje dvije sedmice. Njegova je stranka dobila 23 posto glasova, ispred Progresivne Slovačke s 18 posto.

Fico je morao odstupiti 2018. nakon ubistva novinara Jana Kuciaka. Vlada koju bi vodili Fico i njegova stranka SMER-SSD pridružila bi Slovačku Mađarskoj u osporavanju konsenzusa Europske unije o potpori Ukrajini, dok blok nastoji održati jedinstvo u suprotstavljanju ruskoj invaziji.