Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ogromna rupa pojavila se na najvišoj brani u SAD (VIDEO)

brana

Rupa u prelivniku Orovillea, najviše brane u SAD, i dalje se širi, ali vlasti tvrde da građani koji žive u njenoj blizini nisu u opasnosti, navodi ABC.

Ranije ove nedjelje, tačnije u utorak, na kilometar i po dugom prelivniku brane, preko kojeg se prazni voda iz vještačkog jezera za vrijeme tzv. velikih voda (porasta nivoa vode u rijeci i jezeru) – otvorila se 80 metara dugačka, 50 metara široka i 10 metara duboka rupa.

Inženjeri i dalje ne znaju što je uzrok urušavanja djela prelivnika, ali im je jasno da će rasti sve dok se ne spoji sa riječnim koritom rijeke Pero.

Budući da zbog velikih voda nema izbora, Odsjek za vodene resurse Kalifornije nastavio je da ispušta vodu preko oštećenog prelivnika, ali je i obezbjedio lokalno stanovništvo – 16.000 stanovnika gradića Orovil nije u opasnosti.

“Integritet brane nije narušen ni na koji način, zato što je problem u prelivniku, a ne u brani”, službeno je saopštenje nadležnih.

Brana Oroville nalazi se oko 240 kilometara od San Francisca, i sa visinom od 230 metara najviša je brana u SAD, dok je njeno vještačko jezero Oroville jedno od najvećih vejštačkih jezera u Kaliforniji.

Izgrađena još davne 1968. godine, hidroelektrana Oroville  ima kapacitet od 819 megavata.