Globus

nevrijeme u italiji

Ogromno klizište i velike poplave skoro uništilo grad, pronađeno tijelo ženeske osobe

27/11/2022
Foto: Twitter

Odron blata i krhotina izazvan snažnim kišama pogodio je u subotu ujutro gradić Casamicciola Terme na sjeveru otoka u blizini Napulja

Na italijanskom otoku Ischiji se još traga za desetak osoba nestalih u odronu u kojemu je poginula jedna osoba i zbog kojega će se tokom dana sastati i vlada.

Odron blata i krhotina izazvan snažnim kišama pogodio je u subotu ujutro gradić Casamicciola Terme na sjeveru otoka u blizini Napulja.

Spasilačke ekipe pronašle su tijelo jedne žene, objavio je napuljski prefekt Claudio Palomba. Žena je identificirana, imala je 31 godinu, objavila je agencija AGI. Prema pisanju italijanskoga tiska, u odronu je ozlijeđeno trinaest osoba.

Neke osobe koje su isprva prijavljene kao nestale na kraju su pronađene, a među njima je i porodica s novorođenčetom, rekao je prefekt. Ali tokom poslijepodneva još se nije ništa znalo o desetak nestalih osoba.

“Bojimo se da ima još žrtava, ali zasad je broj žrtava takav”, potvrdio je glasnogovornik vatrogasne službe Luca Cari.

Potragu kompliciraju kiša koja uporno pada i snažni vjetrovi zbog kojih je i kasnio trajekt kojim je s kopna dopremljena pomoć.

Zbog odrona zemlje ulice su prekrile blatne bujice, rušeći stabla i odnoseći automobile sve do mora. Srušila se i jedna kuća, a dvije su osobe spašene iz automobila koji je jurio prema moru, priopćili su vatrogasci.

Najmanje trideset obitelji zbog blata ne može izići iz domova, gdje su ostali bez vode i bez struje, potvrdila je novinska agencija ANSA navodeći da je cesta kojom se dolazi to te četvrti preplavljena blatom i krhotinama.

Spasilačke službe predvidjele su evakuaciju između 150 i 200 osoba u noći sa subote na nedjelju, a lokalne su vlasti pozvale stanovnike otoka da ostanu kod kuće kako ne bi ometali operaciju spašavanja.

“Operacije spašavanja i dalje su komplicirane zbog meteoroloških uvjeta”, objavio je odjel za civilnu zaštitu, ali potraga se nastavila i tokom noći zahvaljujući reflektorima.

Premijerka Giorgia Meloni, koja je u tweetu napisala da prati operaciju potrage za nestalima, trebala bi u nedjelju održati vanrednu sjednicu kabineta posvećenu toj krizi.

Casamicciola Terme, turističko mjesto od 8000 stanovnika na otoku Ischiji, u blizini Caprija, 2017. godine pogodio je potres u kojemu su poginule dvije osobe, a razoran potres pogodio je grad i potkraj 19. stoljeća.

Subotnja katastrofa pogodila je mjesto nekoliko sedmica nakon smrti jedanaest osoba u poplavama izazvanim snažnim kišama u središnjoj i istočnoj Italiji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.