Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oko 250 hiljada vjernika u Al-Aksi na prvom džuma-namazu u ramazanu

al_aksa_prva_dzuma_

Oko 250.000 vjernika klanjalo je danas u kompleksu Al-Aksa u Jerusalemu prvu džumu-namaz, molitvi muslimana petkom, u svetom mjesecu ramazanu, javlja Anadolu Agency (AA).

Desetine hiljada vjernika je u jutarnjim satima krenulo iz Zapadne obale u Jerusalema do Al-Akse. U blizini Starog grada u Jerusalemu izraelski vojnici su blokirali ulice za saobraćaj i nikome, osim autobusima, nisu dozvoljavali prolaz.

Palestinci su i satima pješačili kako bi stigli da klanjaju džuma-namaz u Al-Aksi čiji harem je danas bio pun vjernika.

Azzam el-Hatib, direktor Ureda za vakufe, potvrdio je za AA da je džuma-namaz u Al-Aksi klanjalo oko 250.000 Palestinaca.

Nakon džuma-namaza kroz vrata Al-Akse su i više od sat vremena izlazili vjernici. Bilo je i onih koji su se zbog velike gužve i vrućine osjećali loše.

Stotine izraelskih policajaca bilo je u pripravnosti na vratima Al-Akse i na području Starog grada u Jerusalemu. Za muslimane je Al-Aksa jedna od tri sveta mjesta u svijetu, osim Ka'be u Mekki i džamije poslanika Muhammeda u Medini.

Mjesto u kojem se nalazi džamija Al-Aksa, Jevreji smatraju Hram planinom na kojoj su se ranije nalazila dva jevrejska hrama. Izrael je okupirao Istočni Jerusalem tokom rata 1967. godine. Grad je aneksiran 1980. godine i proglašen prijestolnicom jevrejske države koju međunarodna zajednica nikada nije priznala.