Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oko 7.000 izbjeglica stiglo u Njemačku

njemacka-izbjeglice111

Oko 7.000 izbjeglica je iz Mađarske preko Austrije stiglo u Njemačku, uglavnom na željezničku stanicu u Minhenu i oni će što je moguće brže biti raspodijeljenji po njemačkim pokrajinama, javili su noćas njemački mediji, navodeći da bi ovaj slučaj trebalo da bude izuzetak.

“Dolazak u obećanu zemlju”, “danke Deutchland” i “poštovanje”, čuli su se od izbjeglica koji su, prije svega, iz Sirije krenuli ka Njemačkoj, prenose noćas njemački mediji.

Mediji još ukazuju da je ovaj dogovor kancelara Angele Merkel sa predstavnicima Mađarske i Austrije o davanju dozvole za ulazak izbjeglicama naišao na kritiku u redovima bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), “sestrinske” partije njene svenjemačke Hrišćansko-demokratske unije, uz ocjenu da je to pogrešan signal.

Iz redova CSU rečeno je da dozvolu da se izbjeglicama dozvoli ulazak u Njemačku Merkelova nije dogovorila sa njemačkim pokrajinama, prenose mediji.

Kako su javili njemački mediji, njemačke pokrajine najavile su spremnost za prijem ljudi, u zavsnosti od svojih kapaciteta.

Baden-Virtemberg je spreman da primi oko 1.300 izbjeglica, Hesen oko 700.250, a u Tiringiji i Saksoniji – Anhalt po 125, najavljeno je sinoć iz Bavarske, prenose mediji.

Kada je riječ o izbjeglicama koje idu u pravcu istoka Njemačke, mediji javljaju da je vozom iz Mađarske u Zalfeld u Tiringiji stiglo 569 osoba, među kojima je bilo i 21 dijete mlađe od dvije godine i da je polovina njih već krenula ka Drezdenu.

Četvrtina od 569 izbjeglica ide u grad Halbersstat, a druga četvrtina u tiringijsko mesto Hermzdorf, prenosi Tanjug