Okončana talačka kriza u Francuskoj: Jedan otmičar ubijen, svi taoci bezbjedni

francuska policija

Talačka kriza u gradu Roubaix na sjeveru Francuske okončana je u kasnim večernjim satima u utorak, potvrdili su francuski zvaničnici.

Zvaničnici Francuske su izjavili da su svi taoci bezbjedni dok je jedan otmičar ubijen. Prema riječima državnog tužioca, jedan otmičar je ubijen, a jedan uhvaćen, dok su ostali u bjekstvu i za njima je organizovana potraga.

Francuska policija je navela da su naoružani muškarci koji su držali taoce pokušali opljačkati lokalnu banku.

Napadači su navodno planirali oteti direktora lokalnog ogranka banke i za njega traže otkup. Ipak, iznenadila ih je policija prilikom čega je došlo i do razmjene vatre. Naoružani muškarci su ušli u zgradu gdje su se nalazili s taocima koje su držali oko tri sata.

Općina Roubaix je saopćila da su napadači zadržali taoce nakon neuspješne pljačke, dodajući da nije riječ o terorističkom napadu.

Policija je također ranije saopćila da ne postoji povezanost ove talačke krize s terorističkim napadima koji su se 13. novembra dogodili u Parizu, kada je poginulo najmanje 130 osoba.

Na mjestu događaja nalazio se veliki broj pripadnika policije, dok su ulice na tom području bile potpuno blokirane nekoliko sati.

Inače, grad Roubaix se nalazi u blizini granice s Belgijom.