Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Testiranje pokazalo

Oksfordska vakcina izazvala snažnu reakciju imunološkog sistema kod starijih ljudi

vakcina

Smatra se da je kompanija Astra Zeneca, koja radi na vakcini protiv Covida-19 sa Univerzitetom u Oxfordu, jedna od najbližih uspješnom otkriću pouzdane anti-korona vakcine

Prvi rezultati testiranja vakcine protiv koronavirusa na čijem razvoju sarađuju Univerzitet u Oxfordu i kompanija Astra Zeneca, pokazali su da preparat podstiče snažnu reakciju imunološkog sistema kod starijih ljudi.

Londonski dnevnik Financial Times saznaje iz pouzdanih izvora da su istraživači ohrabreni nakon što se pokazalo da nova vakcina pokreće snažan imunološki odgovor kod starijih ljudi koji su posebno osjetljivi na teške oblike Covida-19 i izloženi visokom riziku smrtnog ishoda bolesti, prenosi Reuters.

Prva testiranja su pokazala da nova vakcina pokreće snažan imunološki odgovor i kod populacije starosti od 18 do 55 godina, ali u članku Financial Timesa se upozorava da su neki istraživači ukazali da testovi nisu garancija da se vakcina može smatrati definitivno sigurnom i efikasnom za starije pacijente.

Smatra se da je kompanija Astra Zeneca, koja radi na vakcini protiv Covida-19 sa Univerzitetom u Oxfordu, jedna od najbližih uspješnom otkriću pouzdane anti-korona vakcine.