Globus

intervju

Olena Zelenska za BBC: Vi brojite novčiće, a mi brojimo svoje žrtve

04/09/2022

Olena Zelenska, koja je u braku s ukrajinskim predsjednikom od 2003., rekla se rijetko viđa sa svojim suprugom, ali da svaki dan razgovaraju

Ekonomski učinak rata u Ukrajini težak je za saveznike, rekla je prva dama Ukrajine Olena Zelenska u intervjuu za BBC, ali i dodala da Britanci broje penije (novčiće), a Ukrajinci žrtve.

Zelenska je rekla da bi kriza prije završila kada bi podrška Ukrajini bila snažnija, te da je važno nastaviti govoriti o ljudskim žrtvama rata.

Olena Zelenska, koja je u braku s ukrajinskim predsjednikom od 2003., rekla se rijetko viđa sa svojim suprugom, ali da svaki dan razgovaraju.

Na pitanje kakvu poruku ima za Britance koji se suočavaju s ogromnim računa za energiju zbog ruske invazije na Ukrajinu i uticaja koji to ima na globalne cijene nafte i plina, Zelenska je rekla:

“Razumijem da je situacija vrlo teška. Ali dopustite mi da podsjetim da je u vrijeme epidemije covida-19, koja je još uvijek tu, također došlo do poskupljenja i Ukrajina je bila pogođena. Cijene rastu i u Ukrajini. Ali uz to naši ljudi ginu. Dakle, znajte kada počnete brojati penije na svom bankovnom računu ili u džepu, mi činimo isto, samo mi brojimo svoje žrtve”.

Zelenska je rekla da je ljudima izvan Ukrajine teško razumjeti uticaj rata na njene građane, ali je zato važno podijeliti ljudske priče o danku koji je sukob uzeo.

Intervju sa Zelenskom je snimljen u Kijevu, a bit će emitiran danas.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.