Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Olimpijski stadion u Montrealu otvoren za smještaj izbjeglica iz SAD-a

Montreal_olimpijski_stadion_wikipedia

Kanadske zdravstvene vlasti i humanitarni djelatnici otvorili su montrealski olimpijski stadion kako bi pružili utočište tražiteljima azila koji u sve većem broju dolaze iz Sjedinjenih Država u Kanadu.

Crveni križ Quebeca i lokalne zdravstvene vlasti otvorile su u srijedu stadion azilantima, koji su tamo pristigli autobusom nakon prelaska granice sa SAD-om, objavila je glasnogovornica Crvenog križa Stephanie Picard, prenosi Hina.

Toronto se suočava s rastućim prilivom izbjeglica koji stižu iz susjednih Sjedinjenih Država, a Crveni križ pomaže u njihovu smještaju osiguravajući krevete i druge potrebne stvari. Zdravstvene vlasti u Montrealu nisu navele koliko će azilanata naći privremeni smještaj na stadionu koji je ugostio Olimpijske igre 1976.

Više od 4.300 ljudi ove je godine prešlo granicu između dviju država u potrazi za azilom. Velika većina njih stigla je u Quebec, pokazuju podaci savezne vlade. Mnogi tražitelji azila navode da su napustili SAD u strahu od najavljene restriktivne imigracijske politike predsjednika Donalda Trumpa.

Ljude koji ilegalno prijeđu granicu i potom žele pokrenuti zahtjev za azilom prvo kontrolira policija i pogranični dužnosnici te im se potom dopušta ispunjavanje zahtjeva i život u Kanadi do rješavanja njihova zahtjeva.

Montrealski gradonačelnik Denis Coderre pozdravio je u srijedu na Twitteru tražitelje azila navodeći da je samo u julu pristiglo 2.500 ljudi. On je osiguravanje smještaja novopridošlima nazvao “humanitarnom gestom”.