Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oluja Harvey pustoši sve pred sobom, u Texasu najmanje 37 mrtvih

harvey

Najmanje 37 osoba je poginulo, dok se njih 17 vodi kao nestalo u poplavama u Texasu koje je izazvala tropska oluja Harvey, koja je prešla u Louisianu, prenijeli su američki mediji.

Zbog oluje u Texasu, kako se navodi, više od 32.000 ljudi otišlo je u skloništa.

Iz američkog Centra za praćenje uragana juče je saopšteno da je uragan oslabio, ali su upozorili da će se poplave nastaviti u Houstonu i Louisianai do kraja sedmice.

Prema nekim procjenama, uragan je u Texasu nanio materijalnu štetu u vrijednosti između 51 i 75 milijardi dolara, a samo u oblastima Harris i Galveston procijenjena je šteta od najmanje 23 milijarde dolara.

Predsjednik SAD Donald Trump je tokom jučerašnje posjete Teksasu izjavio da će biti uz stanovništvo Texasa i Louisianae i obećao da će vlasti SAD svakog dana biti uz njih da bi pomogli oporavku i ponovnoj izgradnji poplavljenih područja.

Hapšenja zbog pljački

– Cijeli naš grad je pod vodom u ovom trenutku, ali mi stižemo! Ako ste zvali, mi ćemo doći. Molim vas da se popnete na što veću visinu ako možete, ali molim vas, pokušajte se držati dalje od tavana – napisao je u srijedu na Facebooku gradonačelnik Port Arthura Derrick Freeman.

CNN-ovi meteorolozi tvrde da u sljedećih nekoliko dana ne bi trebalo biti padavina u ovoj regiji.

Međutim, kako je saopćeno iz Nacionalne hidrometeorološke službe, opasne poplave će se nastaviti od Houstona do unutrašnjosti jugozapadne Louisiane tokom sedmice.

– Opasne bujične poplave nastavljaju se na krajnjem istoku Texasa, u području oko Beaumonta i Port Arthura – rekao je meteorolog Dave Hennen.

Kako izvještava Xinhua, voda u Houstonu se povlači, te zvaničnici upozoravaju na potencijalne prijetnje po zdravlje, kao što su opasne krhotine, oboreni dalekovodi, zmije i komarci koji prenose zarazne bolesti.

U Houstonu i okolnim područjima je do sada uhapšeno više od 40 osoba zbog pljačkanja domova.