Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilne padavine

Oluja poharala Hrvatsku: Letjela stabla, nekoliko gradova pod vodom (VIDEO)

oluja

U svega 15-ak minuta, koliko je nalet trajao, počupana su stabla, letjeli su krovovi…

Jugo koje od subote puše u većim dijelovima Hrvatske, u Dalmaciji je sa sobom donijelo obilne kiše i brojne probleme, a vjerovatno upravo u lošim vremenskim uslovima treba tražiti dio razloga manjeg odaziva na predsjedničkim izborima u dalmatinskim županijama.

U nedjelju oko 9 sati i 15 minuta područje između Arbanasa i Ričina u Zadru pogodila je snažna pijavica. Kako javljaju čitatelji s terena za Zadarski.hr, u svega 15-ak minuta, koliko je nalet trajao, počupana su stabla, letjeli su krovovi…

Najgore je bilo oko bivše Biogradske ceste na koju su pali ogromni čempresi koje je vjetar iščupao iz korijena. Na fotografijama s mjesta događaja vidi se da je siloviti zračni vrtlog oborio praktički cijeli drvored. Na terenu se nalaze sve raspoložive službe…

Olujno jugo koje od jučer puše na zadarskom području noćas je iščupalo i nekoliko stabala na širem gradskom području. Jak vjetar noćas je slomio ogroman bor kraj igrališta i prevalio ga na cestu.

Uništena je i jedna autobska stanica, no najviše je stradalo drveće koje je vjetar nemilo čupao. Također ima teško oštećenih brodica na suhom vezu.

Nevolja s olujnim jugom ima i u Šibeniku. Nivo mora na tamošnjoj se rivi digao skoro do ruba, a u naselju Dolac more se izlilo te potopilo nekoliko ulica, a poplavljeno je i nekoliko objekata.

Potopljen je i Skradin – centar grada je pod vodom zbog visokog vodostaja rijeke Krke i obilne kiše.

Visoka plima u kombinaciji sa zapadnim i jugozapadnim vjetrom uzrokuje plavljenje nekih riva, a zabilježene su i štete. U Brodarici je zabilježen pravi plimni val, a more prelijeva rivu i u Splitu, piše Istramet.

Kako javlja portal Dalmacija Danas, vrlo duboka ciklona premješta se svojim centrom preko Jadrana. Sredinom dana u blizini Pule pritisak zraka je na nivou mora pao na samo 980 hektopaskala. Na većem dijelu Jadrana zapuhao je snažan lebić koji ponegdje ima udare preko 100 km/h.

Zbog vrlo niskog pritiska došlo do pojave ciklonalne plime diljem Jadrana. More se od rano jutros u mnogim predjelima diglo 50 do 60 centimetara.

Plima je posebno intenzivno pogodila Omiš. Tamo se dogodilo izlijevanje mora, ali i Cetine na lokalne prometnice, ulice, trgove. Plima je najintenzivnija na Fošalu i Smokvici.

Vrlo obilne kiše posljednjih dana povisile su razinu Cetine, a današnja ciklonalna plima digla je razinu mora. Iako se plima događa kod većine jačih ciklona, stanovnici Omiša kažu da je današnja plima jedna od najintenzivnijih zadnjih pola vijeka.