Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Omar Mateen je počinitelj najvećeg masakra u istoriji Amerike

omar mateen

Masakr kakav Amerika ne pamti dogodio se u noći na nedjelju u jednom od najvećih noćnih gay klubova u Orlandu. Počinio ga je Omar Mateen (29), američki državljanin afganistanskog porijekla za kojega FBI sumnja da je možda bio povezan s islamskim ekstremistima.

Njegovi su roditelji rođeni u Afganistanu, a on sam je, kako piše ABC News, neko vrijeme bio pod prismotrom američkih službi iako nikada nije bio pod formalnom istragom.

CBS javlja da je na jednom od popisa sumnjivaca bio proteklih pet godina.

Drugih informacija o njemu zasad nema. Njegov otac tvrdi da religija nije imala nikakve veze s masakrom, tvrdi da je povod svemu bijes koji je Mateena prije nekoliko mjeseci obuzeo kada je u Miamiju vidio dvojicu muškaraca kako se strastveno ljube nasred ulice.

Prema pisanju Reutersa, među prvima je njegova fotografija osvanula na jednom od profila povezanih s Islamskom državom, no nema nikakvih informacija koje bi upućivale da je on sam bio povezan s ISIS-om, protiv kojega Amerika vodi rat na području Iraka i Sirije, a koji neprekidno poziva na napad na američke ciljeve.

Američka policija napad u Orlandu vodi kao teroristički čin.

Kao što smo već izvijestili, policijski časnik koji je radio kao zaštitar u noćnom klubu Pulse razmijenio je vatru s napadačem oko 2 sata ujutro.

Ubrzo se razvila talačka kriza i tri sata kasnije interventna policija je upala u klub i ubila napadača. Prema posljednjim podacima, život je izgubilo najmanje 50 ljudi, a ozlijeđeno ih je više od 50.