Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

“On je ubica!”: Skandal na pres-konferenciji Merkel i Sisija (FOTO)

03/06/2015

Predsjednik Egipta Abdulfettah Es-Sisi, koji boravi u posjeti Njemačkoj, sastao se danas u Berlinu s kancelarkom ove zemlje Angelom Merkel. Posjetu Sisija Njemačkoj obilježio je skandal na konferenciji za novinare, javlja Anadolu Agency.

Naime, novinarka po imenu Fagr Eladly je na pres-konferenciji u Bundestagu tražila da postavi pitanje, što joj nije dozvoljeno. Novinarka, koja studira i radi u Njemačkoj, nakon toga je, obraćajući se Sisiju, počela uzvikivati: “On je ubica”.

Obezbjeđenje je udaljilo novinarku iz salona, a Merkel i Sisi su također napustili salon, nakon čega su novinari i članovi delegacije iz Egipta počeli glasno uzvikivati “Živio Egipat!”.

merkel sisi (1)

Sisi je na konferenciji za novinare kazao kako je Merkelovoj govorio o stavovima Egipta o različitima pitanjima, te dodao kako želi produbiti saradnju s ovom zemljom.

“Puno smo razgovarali o demokratiji. I mi kao državljani Egipta volimo demokratiju i slobode. Imamo demokratske principe i vrijednosti. Ipak, živimo u jednom teškom periodu. Svakako da imamo i nedostataka u svojoj zemlji. Možda nismo otvoreno poslali našu poruku Evropi. Ovo je prilika za to”, rekao je Sisi.

Dodao je kako ne može dopustiti da stanje u Egiptu bude kao što je trenutno stanje u Siriji, Iraku, Libiji i Jemenu. Osvrnuvši se na smrtne kazne u Egiptu, Sisi je rekao:

“Vi imate jednu perspektivu koju mi poštujemo. Mi također imamo jednu perspektivu koju vi trebate poštovati. To sam rekao i kancelarki.” Dodaje kako je Egipat pravna država te naglašava kako u njegovoj zemlji nema revolucionarnih sudova.

Na pitanje novinara, koji ga je podsjetio da je prije dvije godine na negovom mjestu stajao svrgnuti egipatski predsjednik Muhammed Mursi, “da li bi bio zadovoljan ako bi bila ukinuta smrtna kazna Mursiju”, Sisi je rekao:

“Razumijem problem u vezi sa smrtnim kaznama s aspekta Njemačke i Evrope. Ipak, moram naglasiti da je to kazna koju je donio prvostepeni sud, odnosno da postoje viši sudovi. Ne želim govoriti o tome šta možemo učiniti na tom planu. Prepustimo ovaj proces vremenu i vidjet ćemo šta će se desiti.”

merkel sisi (3)

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je kako postoje teme u kojima se ne slaže sa Sisijem, među kojima su kažnjavanje ljudi sa smrtnom kaznom, pa makar ona bila i za terorizam.

“U Egiptu ima dosta smrtnih kazni. Mi smatramo da se one trebaju spriječiti. Njemačka je protiv smrtnih kazni”, kazala je Merkel i dodala kako Njemačka i Egipat imaju veliki broj lijepih razloga za čvrsto zajedništvo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.