Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Valerie Biden Owens

Ona je arhitekt Bidenove pobjede: “Otkrit ću vam šta će se dogoditi 20. januara” (VIDEO)

f_9164175_1024

Owens rijetko istupa u javnosti, ne daje intervjue, ali poznato je da je tokom kampanje imala vrlo važnu ulogu u bratovoj utrc

Sestra budućeg američkog predsjednika Joea Bidena, ujedno i njegova najbliža politička savjetnica proteklih pet desetljeća, Valerie Biden Owens, dala je veliki intervju Axiosu, u kojem je, između ostalog, rekla kako njezin brat namjerava posve ignorisati Trumpove pokušaje distrakcije legalno izabrane vlasti.

– Nakon inauguracije, nikada više neće vidjeti Donalda Trumpa! Trump odlazi 20. janura. On je prošlost, istorija – rekla je “prva sestra” u svom prvom javnom istupu otkako joj je brat postao izabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Owens rijetko istupa u javnosti, ne daje intervjue, ali poznato je da je tokom kampanje imala vrlo važnu ulogu u bratovoj utrci. Imala je zadnju riječ u mnogim političkim pitanjima, ali i pružala mu potrebnu moralnu podršku.

– Ne želim govoriti o Donaldu Trumpu, o čovjeku koji je naše trupe nazvao luzerima. Kakav moralni kompas moraš imati da bi to izgovorio?! On je nebitan. Želim govoriti o svom bratu, čovjeku koji će vratiti nadu onima kojima je za kuhinjskim stolom jedna stolica prazna jer im je netko najbliži preminuo od covida-19 – rekla je, otkrivši da će Biden ignorisati sve Trumpove pokušaje da ospori njegovu pobjedu na izborima.

Na pitanje namjerava li se Biden natjecati i za drugi mandat, odgovorila je jednostavno: – Naravno, apsolutno!

Savjetovala ga je da “samo bude Joe”.

– On je snažan čovjek. Vjerujem da može postići da ne budemo (opet) podijeljena zemlja. On razumije ograničenja ove većine koju su Demokrati dobili u Zastupničkom domu Kongresa. Vjerujem da je Joe, nakon 36 godina u Senatu, najiskusnija osoba koja se mogla zateći u Bijeloj Kući. Ima jasan pogled na stvari – kazala je za Axios u intervjuu koji će biti emitiran u emisiji ‘Axios on HBO’.

Dodala je kako Biden uistinu vjeruje kako ljudi u SAD-u imaju veliku priliku poboljšati situaciju u Americi. Otkriva kako njezin brat ima namjeru biti radikalno drugačiji predsjednik od svog prethodnika Donalda Trumpa.

Biden će tako nastaviti vraćati povjerenje u institucije vlasti, bilo da se radi o demokratima, republikancima, liberalima…

– Svi ga znamo kao velikog govornika. Moj brat često voli govoriti bez prestanka – rekla je kroz smijeh.

No, dodala je, on itekako dobro zna i slušati, ako ne i bolje.