Globus

izrael

Oni su svjetski lider u broju vakcinisanih, nakon dvije doze “zeleni pasoš”

29/12/2020

Od sredine januara Izraelci koji su primili dvije doze vakcine dobit će "zeleni pasoš" koja im daje razne slobode, uključujući izuzeće od zahtjeva za karantinom prilikom ulaska u Izrael iz inozemstva

– Dva dana nakon što je Izrael započeo obnovljenu djelomičnu blokadu, u utorak je broj zaraženih koronavirusom bio najviši u posljednja tri mjeseca, a zabilježeno je 5.449 novih slučajeva.

Najnovije brojke Ministarstva zdravstva dolaze nakon što je Izrael u nedjelju popodne ušao u treću djelomičnu blokadu koja bi trebala trajati dvije sedmice, iako se očekuje da će biti produžena za nekoliko sedmica.

Istovremeno, u toj mediteranskoj zemlji u toku je masovna kampanja vakcinisanja. Prema Ministarstvu zdravstva, oko pola miliona Izraelaca primilo je vakcinu protiv koronavirusa u posljednjih 10 dana, od toga 115.000 samo u ponedjeljak.

Cilj Izraela je što je brže moguće vakcinisati rizične grupe, a zatim ponovno otvoriti ekonomiju, izvještava dpa.

Prema web stranici Univerziteta Oxford, Izrael je sa devet miliona stanovnika svjetski lider u broju vakcinisanih na 100 stanovnika, a slijede Bahrein i Britanija.

Od sredine januara Izraelci koji su primili dvije doze vakcine dobit će “zeleni pasoš” koja im daje razne slobode, uključujući izuzeće od zahtjeva za karantinom prilikom ulaska u Izrael iz inozemstva.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.