Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izrael

Oni su svjetski lider u broju vakcinisanih, nakon dvije doze “zeleni pasoš”

Od sredine januara Izraelci koji su primili dvije doze vakcine dobit će “zeleni pasoš” koja im daje razne slobode, uključujući izuzeće od zahtjeva za karantinom prilikom ulaska u Izrael iz inozemstva

– Dva dana nakon što je Izrael započeo obnovljenu djelomičnu blokadu, u utorak je broj zaraženih koronavirusom bio najviši u posljednja tri mjeseca, a zabilježeno je 5.449 novih slučajeva.

Najnovije brojke Ministarstva zdravstva dolaze nakon što je Izrael u nedjelju popodne ušao u treću djelomičnu blokadu koja bi trebala trajati dvije sedmice, iako se očekuje da će biti produžena za nekoliko sedmica.

Istovremeno, u toj mediteranskoj zemlji u toku je masovna kampanja vakcinisanja. Prema Ministarstvu zdravstva, oko pola miliona Izraelaca primilo je vakcinu protiv koronavirusa u posljednjih 10 dana, od toga 115.000 samo u ponedjeljak.

Cilj Izraela je što je brže moguće vakcinisati rizične grupe, a zatim ponovno otvoriti ekonomiju, izvještava dpa.

Prema web stranici Univerziteta Oxford, Izrael je sa devet miliona stanovnika svjetski lider u broju vakcinisanih na 100 stanovnika, a slijede Bahrein i Britanija.

Od sredine januara Izraelci koji su primili dvije doze vakcine dobit će “zeleni pasoš” koja im daje razne slobode, uključujući izuzeće od zahtjeva za karantinom prilikom ulaska u Izrael iz inozemstva.