Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Opao broj terorističkih napada u svijetu u 2016. godini

Maarat al-Numaan, Idlib, Syria, April 2014; photograph by Nish Nalbandian from A Whole World Blind, a collection of his photographs from northern Syria. It has just been published by Daylight.

Broj terorističkih napada širom svijeta i broj pogibija u takvim napadima opali se u 2016., drugu uzastopnu godinu, potaknuti opadanjem napada u Afganistanu, Siriji, Nigeriji i Pakistanu, saopćio je u srijedu američki State Department.

Ukupan broj terorističkih napada u 2016. opao je za devet posto u poređenju s 2015. godinom, dok je broj žrtava u njima opao za 13 posto, navodi State Department u izvještaju o globalnom terorizmu.

Sunitska militantna grupa Islamska država najsmrtonosnija je teroristička grupa u prošloj godini, izvodeći 20 posto više napada u Iraku i izazivajući 69 posto više pogibija u poređenju s 2015. godinom.

Podaci koje je prikupio univerzitet Maryland za State Department pokazuju da su bila ukupno 11.072 teroristička napada širom svijeta u prošloj godini, rezultirajući s više od 25.600 pogibija. Od te brojke, 6.700 su bili počinioci napada, prenosi Reuters.