Opasni Zika virus stigao u Evropu, prvi slučaj zabilježen u Danskoj

zika virus

Mediji u Danskoj saopštili su danas da su rezultati analize pokazali da je jedna osoba pozitivna na virus zika u toj zemlji.

Zdravstveni zvaničnici Arhusa, drugog po veličini grada u Danskoj, saopštili su da je u pitanju državljanin Danske koji je putovao u Južnu i Centralnu Ameriku, javila je danska tv stanica DR, a prenio Reuters.

Virus je najopasniji za trudnice, jer utiče na plod, a djeca se rađaju sa oštećenjima mozga što može dovesti i do smrti.

Naučnici ovaj virus povezuju s oštećenjima mozga više hiljada beba u Brazilu, prenose agencije.

Do sada se virus Zika pojavio u 23 zemlje, a ministarstva zdravlja pojedinih zemalja su savjetovala da se trudnoće, po mogućnosti, za sada odlože.

Skoro 80 odsto zaraženih ljudi i ne zna da u sebi nose virus, sve dok se ne pojave simptomi.

Zika virus, za kojeg još nije otkriven lijek, registrovan je prvi put 1940. godine u Ugandi, odakle se proširio cijelom Afrikom.

Virus se kasnije pojavio u Južnom Pacifiku i Aziji, a odnedavno i u Latinskoj Americi.

Opasni zika virus prenosi komarac aedes, koji je ujedno i prenositelj žutice, kostolomne denga groznice i virusa čikungunje.

Simptomi obično uključuju groznicu, osip, bol u zglobovima, crvenilo i bol očiju, bol u mišićima, glavobolju i povraćanje.

Pored uboda komarca, zika virus se prenosi i širi transfuzijom krvi, ali i spolnim kontaktom.

Ustanovljeno je i kako virus zika izaziva povećanu mikrocefaliju, neurološki poremećaj koji može dovesti do nepotpunog razvoja mozga kod novorođenčadi.