Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Operacija “Maslinova grana”: U toku žestoki sukobi na brdu Bursaya

maslinova grana

Turske oružane snage i Slobodna vojska Sirije deveti dan provode operaciju “Maslinova grana” s ciljem neutralizacije PYD/PKK-a i ISIS-a u sirijskoj pograničnoj regiji Afrin, a u toku su žestoki sukobi na strateški važnom brdu Burseya, javlja Anadolu Agency (AA).

Reporter AA s terena javlja da se na brdu Burseya od ranih jutarnjih sati vode žestoki sukobi između turske vojske i Slobodne vojske Sirije s jedne i PYD/PKK-a s druge strane.

Riječ je o strateški važnom brdu koje se nalazi sjeveroistočno od centra Afrina i sa kojeg se izvode raketni i minobacački napadi u susjednom Azazu i turskom pograničnom gradu Kilisu.

Operacija u Afrinu pokrenuta je 20. januara u skladu s turskim pravima zasnovanim na međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih nacija.

Turska se poziva i na član 51. iz UN-ovog sporazuma, odnosno “pravo na samoodbranu”. Operacija se provodi uz poštivanje teritorijalnog integriteta Sirije.

Snage odane sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu u julu 2012. godine su bez sukoba prepustile PYD/PKK-a kontrolu u Afrinu.