Vlada Srbije

Opet zatraženo da Srbi osuđeni za ratne zločine služe kazne u srpskim zatvorima

karadzic

Srbija je ponovila u ponedjeljak molbu Mehanizmu za međunarodne kaznene sudove za bivšu Jugoslaviju (MICT) da srpskim državljanima koji izdržavaju zatvorske kazne u neodgovarajućim uvjetima omogući da ostatak kazne provedu u srpskim zatvorima, uz stalni nadzor Mehanizma.

Predsjedniku MICT-a Theodoru Meronu tu je molbu tokom njihova susreta u Vladi Srbije ponovila ministrica pravde Nela Kuburović, a položaj pojedinih osuđenih srpskih državljana koji izdržavaju zatvorske kazne bila je jedna od tema i na sastanku Merona s šefom diplomacije Ivicom Dačićem.

U saopštenju ministarstva pravde naglašava se da je zahtjev Srbije “više puta bio iniciran i u Vijeću sigurnosti UN-a, ali da je izostao pozitivan odgovor zbog negativnog stajališta MICT-a”.

I Meron je, kako u priopćenju tvrdi srbijansko ministarstvo pravde, “izrazio zabrinutost zbog tretmana pojedinih osuđenika u Estoniji” i rekao kako se “razmatra mogućnost njihovog premještaja u neku drugu državu”, prenosi Hina.

Meron tokom posjeta Srbiji istaknuo je da su on i još jedan kolega sudac “još prije nekoliko godina imali pozitivno stajalište” o mogućnosti da srpski državljani izdržavaju kaznu u Srbiji, ali da se s time nije složila većina drugih sudaca.

Ocjenjujući suradnju MICT-a sa Srbijom “vrlo dobrom”, Meron je izrazio uvjerenje da će se ona nastaviti i sa budućim predsjednikom MICT-a.

Kuburović je rekla da Srbija već mjesecima čeka odluku po žalbi Amicus Curiae (prijatelj suda) da srbijansko pravosuđe preuzme slučaj protiv dvoje dužnosnika Srpske radikalne stranke (SRS) – Vjerice Radete i Petra Jojića – zbog ometanja pravde u slučaju Šešelj pred ICTY-em.

Kuburović je istaknula spremnost srpskog pravosuđa da procesuira taj slučaj, navedeno je u priopćenju.

Šef diplomacije Ivica Dačić i Meron razgovarali su ranije popodne o naporima da se osigura pozivanje na odgovornost za ratne zločine na nacionalnoj razini u regiji te o položaju pojedinih srpskih državljana na izvršenju zatvorskih kazni.

Dačić i Meron su, kako je priopćeno iz Vlade, razgovarali i o pružanju pomoći MICT-a nacionalnom pravosuđu u Srbiji u predmetima ratnih zločina, te o „osnivanju informativnih centara o ICTY-u u Srbiji i drugim zemljama regije“.

U okviru oproštajnog posjeta Srbiji sudac Meron sastat će se u utorak i s predsjednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

Nakon Srbije Meron će posjetiti Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.