Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Opozicija ispred RTS-a u Beogradu zatražila ostavke čelnika javnog servisa

opozicija beograd

Predstavnici više opozicionih stranaka u Srbiji zatražili su večeras na protestu ispred zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) u Beogradu ostavke generalnog direktora javnog servisa Dragana Bujoševića, glavnog i odgovornog urednika informativnog programa Nenada Lj. Stefanovića, kao i predsednika Upravnog odbora Vladimira Vuletića zbog “kontinuiranog kršenja zakona i blokade opozicije na javnom servisu”, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac, kandidat za gradonačelnika Beograda i bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković, predsednik Nove stranke Zoran Živković, predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, predsednik Levice Srbije Borko Stefanović, predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović, nosilac liste “Šta radite, bre – Marko Bastać” za beogradske izbore Marko Bastać – čije pristalice su došle na protest biciklima, kao i profesorka Srbijanka Turajlić i košarkaški trener u penziji Dušan Ivković bili su među više stotina okupljenih na protestu.

Nekadašnji novinar RTS-a i član Saveta za kulturu Nove stranke Rade Radovanović je u ime okupljenih zatražio ostavke čelnika tog javnog servisa, istakavši da RTS ne predstavlja javni servis građana.

“Ovo nije javni servis, već Radio-televizijski razglas Aleksandra Vučića (predsednika Srbije, op.a.) ”, dodao je on.

Okupljeni su u 19.30 u vreme emitovanja Dnevnika na RTS-u vikali “Ua” i “Ostavke”, zviždali pištaljkama, među transparentima su se mogli videti natpisi “Manje rasvete! Više prosvete!”, “Dosta legalne pljačke”, “Protiv nenormalnosti”, “Oslobodite siromašne od plaćanja tv takse” i “Stop medijskom mraku”, a vijorile su se i zastave ovih političkih stranaka.

U delu Takovske ulice kod RTS-a bio je obustavljen saobraćaj.

Direktor programa Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović rekao je da se zastupljenost opozicije na javnom servisu meri u sekundama, dok je istraživačica medijske stvarnosti Jovanka Matić ocenila da javni servis ne ispunjava svoju ulogu informisanja građana.

“Zbog čega smo se okupili ovde večeras?”, upitao je dramaturg Siniša Kovačević, koji je i član Narodne stranke, na šta su okupljeni odgovorili “Ostavke”.

Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski, koji je i član Pokreta slobodnih građana kazao je da želi da vidi objektivan izveštaj sa večerašnjeg protesta na javnom servisu.

“Mi ne protestujemo protiv RTS-a kao javnog servisa, mi hoćemo javni servis i podržavamo javni servis, ali vi niste javni servis”, rekao je Veljanovski.

On je dodao i da je večerašnji protest tek početak najavivši sledeće okupljanje, ali bez preciziranja kada i gde će ono biti održano.

Protest ispred zgrade RTS opozicija je organizovala, jer sa predstavnicima Upravnog odbora tog javnog servisa na jučerašnjem sastanku nije postigla dogovor o izveštavanju o aktivnostima opozicije.