Globus

rusija

Opozicionaru Alekseju Navalniju određen jednomjesečni pritvor

19/01/2021

U sudnici policijske stanice u moskovskom Himkiju danas je održano ročište Alekseju Navalniju kojeg rusko tužilaštvo tereti za višestruko kršenje uvjetne slobode koja mu je izrečena 29. decembra

Sud u Rusiji izrekao opozicionaru Alekseju Navalniju mjeru pritvora u trajanju od 30 dana, javlja Anadolu Agency (AA).

U sudnici policijske stanice u moskovskom Himkiju danas je održano ročište Navalniju kojeg rusko tužilaštvo tereti za višestruko kršenje uvjetne slobode koja mu je izrečena 29. decembra.

Advokar Vladimir Kobzev je na društvenim mrežama saopćio kako je sud Navalnija proglasio krivim i odredio mu pritvor do 15. februara.

Navalni će tako ostati u pritvoru sve do izricanja presude u postupku koji se protiv njega vodi na Regionalnom sudu u moskovskom Simonoskiyju.

Navalniju, koji je avionom iz ruskog Tomska krenuo ka Moskvi, 20. augusta 2020., pozlilo je tokom leta zbog čega je avion sletio u Omsk, gdje je i hospitaliziran. Nakon toga se pojavila informacija da je otrovan supstancom koja mu je stavljena u čaj.

Iz Omska je potom prebačen u Berlin. Nakon liječenja u glavnom gradu Njemačke, sinoć je po dolasku u Moskvu uhapšen na aerodromu.

Predsjednik Savjeta EU Charles Michel pozvao je Rusiju da “odmah” pusti Navalnija.

Slične poruke poslali su i šefovi diplomacija Velike Britanije, Njemački, Norveške, Švedske i drugih evropskih zemalja.

Šef spoljne politike EU Josep Borrell također se oglasio na Twitteru, rekavši: “Ruske vlasti moraju poštivati ​​prava Alekseju Navalniju i odmah ga pustiti. Politizacija pravosuđa je neprihvatljiva”.

Preko Atlantika, Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost novoizabranog predsjednika Joea Bidena, pozvao je Rusiju da pusti Navalnija navodeći da počinitelji nečuvenog napada na njegov život moraju odgovarati.

S druge strane, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Maria Zakharova u objavi na Facebooku pozvala je zemlje koje su reagovale na ovo pitanje da poštuju međunarodno pravo, suzdržavajući se od kršenja zakona suverenih država.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.