Hrvatska

Optužen odbjegli Slovenac zbog krađe zlatnih poluga

poluge33

Budući da djelatnica nije posumnjala u lažni identitet, nakon potpisivanja otkupnog dokumenta prišla je sefu i otvorila ga kako bi mu isplatila novac

Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Zagrebu podiglo je u utorak optužnicu protiv odbjeglog 41-godišnjeg slovenskog državljanina zbog pljačke zlatnih poluga i novca ukupne vrijednosti od gotovo 1,6 miliona kuna iz poslovnice firme Moro & Kunst smještene u Eurotoweru na zagrebačkom Trnju.

Kako je priopćio ŽDO optuženika se tereti da je 8. marta 2017. oko 13 sati ušao u poslovnu zgradu u Ulici Ivana Lučića te se ne recepciji prijavio lažnom ličnom kartom. Nakon što mu je vatrogasac upisao neistinite podatke i pustio ga da prođe kroz sigurnosna vrata, dizalom se popeo do 11. sprata gdje se nalazi Moro & Kunst, a uposlenica mu je, po prethodnoj najavi s recepcije, otvorila elektronska vrata hodnika.

Lažni identitet

Optuženi je potom s djelatnicom otišao u prostoriju gdje se prodaje zlato. Rekao joj je da želi prodati dvije poluge od jednog grama te joj pritom predao ličnu kartu na drugo ime. Budući da djelatnica nije posumnjala u lažni identitet, nakon potpisivanja otkupnog dokumenta prišla je sefu i otvorila ga kako bi mu isplatila novac.

Razbojnik je, međutim, s leđa prišao zaposlenici, na stražnji dio glave joj prislonio pištolj, naredio da bude tiha i da izvadi sav novac i zlato iz sefa te da ga stavi u torbu koju je bacio pred nju.

U strahu za vlastiti život ona je iz sefa izvadila novac, zlatne poluge i numizmatičke kovanice te ih stavila u optuženikovu torbu, a on ju je gurnuo na pod tako da je ležala potrbuške. Potom joj je vezao noge plastičnim vezicama za kablove, počeo vezati ruke i upitao ima li još zlata u uredu te je li zlato izloženo u vitrinama pravo.

Kada je rekla da je riječ o pravom zlatu, razbojnik joj je odvezao noge i naredio da otvori ukrasne vitrine i zlato stavi u torbu, a on joj je sve vrijeme držao pištolj prislonjen uz glavu, navodi se u priopćenju ŽDO-a.

Šteta 1,59 miliona kuna

Potom joj je ponovno zavezao noge i ruke te užetom spojio vezice, a na usta stavio maramu koju joj je vezao oko glave, naredivši joj da bude tiha dok on ne ode.

Nakon pljačke razbojnik je zatvorio vrata i odnio 36.365 kuna gotovine te zlatne poluge i kovanice ukupne vrijednosti 1,56 miliona kuna, čime je, po tvrdnjama tužiteljstva, počinio ukupnu štetu u iznosu od 1,59 miliona kuna.

U optužnici je predloženo i da se optuženom, za kojim je tokom istrage raspisana međunarodna potjernica i evropski nalog za hapšenje, sudi u odsutnosti.

Prema pisanju medija, riječ je o Romanu Stunkoviću, uhapšenom 2. niovembra na slovenskoj adresi na temelju evropskog naloga, a tamošnji sud ga je smjestio u kućni pritvor s elektronskom narukvicom.

Pljačka zlatnih poluga dogodila se samo dan nakon što su pljačkaši iz kombija zaštitarske firme Mediteran Security u spektakularnom oružanom prepadu na Sveticama uspjeli ukrasti više od milion kuna, javila je Hina.