Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatska

Optužen policajac koji je uzimao novac od državljanina BiH za granične pečate

granica hrvatska
Foto: Pixsell
Ilustracija

Tužilaštvo je izvijestilo da je trojac optužen za primanje i davanje mita, zloupotrebu položaja i ovlasti te krivotvorenje isprava

Uskok je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku optužio 35-godišnjeg policajca kojeg tereti da je za mito neovlašteno otisnuo granične pečate u pasoš 47-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine, a koju mu je donosio 51-godišnji državljanin BiH.

Tužilaštvo je izvijestilo da je trojac optužen za primanje i davanje mita, zloupotrebu položaja i ovlasti te krivotvorenje isprava.

Prema Uskokovoj optužnici, 35-godišnjak je kao policijski službenik na graničnom prijelazu Županja pristao na traženje 51-godišnjaka da za 200 do 250 eura u putnu ispravu 47-godišnjaka otisne službene granične pečate s namještenim datumima, kojima će lažno prikazati da je 47-godišnjak na vrijeme napustio teritoriju Austrije i tako mu omogućiti izbjegavanje zabrane daljnjeg boravka u šengenskom prostoru.

Uskok ističe da je 47-godišnjak, od 1. februara do 31. decembra 2023., u najmanje šest navrata svoj pasoš i dogovorene novčane iznose predavao 51-godišnjaku koji je potom pasoš i novac donosio policajcu u Županju.

Nakon toga je policajac, znajući da 47-godišnjak nije pristupao graničnoj kontroli, u njegov pasoš otiskivao službene pečate.

Policajac je takav pasoš zatim predavao 51-godišnjaku koji ju je vraćao 47-godišnjaku, a ovaj je na graničnom prijelazu Bajakovu, prilikom granične kontrole 8. februara 2024., predao pasoš policijskom službeniku na uvid.