Četvorica s bh. pasošem

Optužena grupa koja je krijumčarila cigarete iz BiH

sverc
Ilustracija

U više navrata iz BiH u Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 5.350 šteka cigareta

Hrvatski Uskok je nakon istrage pred splitskim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv grupe krijumčara koji su nezakonitim uvozom cigareta iz BiH budžet RH navodno oštetili za 800.000 kuna (oko dvjesto hiljada maraka) i međusobno podijelili oko sto trideset hiljada maraka zarade.

Optužnicom su obuhvaćena šestorica hrvatskih državljana, od kojih četvorica imaju i državljanstvo BiH.

“Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su se, od 8. aprila do 4. jula 2018., na području Splitsko-dalmatinske županije, Zagreba, Karlovca i Makarske, povezali u zajedničko djelovanje radi pribavljanja nepripadne imovinske koristi kupovinom i krijumčarenjem velikih količina cigareta iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku te njihovom daljnjom prodajom”, izvijestio je Uskok.

Cigarete je navodno u BiH nabavljao prvookrivljeni šef kriminalne grupe, nakon čega su ostali preuzimali cigarete, skrivali ih u raznim vozilima i krijumčarili u Hrvatsku te ih odvozili u Zagreb, Karlovac i Makarsku gdje ih je radi skladištenja i daljnje prodaje preuzimao drugookrivljeni.

Na taj su način u više navrata iz BiH u Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 5.350 šteka cigareta, čime su, na ime neplaćenih carinskih i drugih davanja, budžet oštetili za najmanje 800.000 kuna. Istovremeno, prema ranijem dogovoru međusobno su podijelili pola miliona kuna zarade, navodi Uskok.