Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Optužena za seksualni odnos jer se rukovala s advokatom

Free Atena Farghadani

Iranska umjetnica Atena Farghadani koja trenutno odslužuje kaznu zatvora u trajanju od 12 godina zbog kritiziranja iranske vlade, sada se suočava s novim optužbama, i to za “nepristojnost” jer se navodno rukovala sa svojim advokatom, piše Independent.

Rukovanje između žena i muškaraca u Iranu zabranjeno je stoga je Atena sada optužena za “nelegitiman seksualni odnos”. Amnesty International navodi da 29-godišnjoj Ateni, koja je u zatvoru jer je crtala vladine dužnosnike i saborske zastupnike s glavama krava, majmuna i koza, sada prijeti produženje kazne zatvora.

Atena je u obliku životinja prikazivala vladine dužnosnike kako bi javno iskazala protivljenje odluci vlade da se zabrani sterilizacija žena i ograniči pristup kontracepciji. Uhvaćena je u augustu 2014. nakon što je svoje satirične radove objavila na Facebooku nakon čega je tri mjeseca provela u ozloglašenom zatvoru Evin u Teheranu. Kasnije ju je sud proglasio krivom jer ju je smatrao prijetnjom za nacionalnu sigurnost.

Puštena je na nekoliko sedmica, no nedugo nakon što je progovorila o tretmanu u zatvoru koji se ticao stražara i njihove zloupotrebe moći, ponovno je zatvorena. U zloglasnom zatvoru Evin štrajkala je glađu u februaru, navodno dobila srčani udar i na trenutak izgubila svijest.

Osim Atene, s optužbama će se sada suočiti i njezin advokat Mohammad Moghimi koji će također, kao i ona, odgovarati za nelegitiman sekusalni odnos i nepristojno ponašanje. Iranska ambasada u Londonu odbila je komentirati slučaj. Iran je inače zemlja potpisnica Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima koji jamči slobodu govora umjetnicima.