Optuženi ratni zločinac: Uživam u zatvoru u Splitu!

CROATIA-AUSTRALIA-WARCRIMES-SERBIA-FILES
(FILES) This file photo taken on February 27, 2003 show Dragan Vasiljkovic in Belgrade, Serbia during a press conference. Australia has approved the extradition of a Serbian war crimes suspect to Croatia over allegations of torture and murder during Zagreb's 1991-1995 war of independence, officials said November 17, 2012. Dragan Vasiljkovic, known as "Captain Dragan", was a paramilitary commander with a Serbian rebel group opposed to Croatian independence from Yugoslavia. The Belgrade-born Australian citizen denies war crimes. AFP PHOTO / FILES / ANDREJ ISACOVIC

“Negativna strana ovog zatvora je birokratija. Siguran sam da im je ostala još od Staljina. Dvije sedmice prođu, a da ne dobijem poštu. Dozvoljeno mi je tek 15 minuta sedmično privatnih telefonskih poziva, ne mogu imati gitaru u sobi. Nemam pristup kompjuteru, što je apsurd jer postoji nekoliko stotina hiljada dokumenata audio i video materijala koji su relevantni za ovaj proces. Morat ću se za to izgleda izboriti i pred Evropskim sudom za ljudska prava. Koliko god su uslovi života u zatvoru dobri, uslovi na sudu su na nivou Sjeverne Koreje. Deset godina nisu sposobni da podignu optužnicu! Ne očekujem pravdu u Splitu, ali sam apsolutno siguran da ako ne na Ustavnom sudu, na Evropskom sudu sva njihova prljavština mora izaći na površinu”, piše Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, o svojim zatvorskim danima u Splitu.

Pismo je poslao aktivistici Milici Mitić iz udruženja Humanitarni most, a objavio ga je srbijanski portal Vesti.

Za zatvorske čuvare ima samo riječi hvale. Kaže da su ‘neki fini ljudi’ i da mu persiraju. Optuženi ratni zločinac je smješten u sobi od 27 kvadrata, a u odvojenom dijelu ima kupaonicu koja se, kaže, “ne razlikuje se od onih u boljim kućama na Zapadu”. U sobi ima veliki radni stol, televizor, krevet s novim madracem i ormar. Izdvojen je od drugih kriminalaca, a uposlenici zatvora ga tretiraju ‘kao susjeda’.

“Jednostavno su me razoružali svojim ponašanjem, a pripremao sam se na sasvim suprotno. Što se tiče hrane, prošlo je 19 dana prije nego što su ponovili jelovnik. Svaki dan je domaća kuhinja i još nisam dobio hranu a da nisam uživao u njoj”, zadovoljno će.

Kaže da svaki dan trči i napravi 50 sklekova ujutro i 50 popodne, a sedmično pojede pet kilograma voća. Pohvalio se da u splitskom zatvoru može kupiti 23 vrste voća.

“Iskreno rečeno, nisam znao da ima toliko vrsta voća dok nisam dopao u ovaj gulag”, zaključuje Vasiljković.