Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Optuženi za ubistvo Slavka Ćuruvije u kućnom pritvoru

slavko curuvija
Slavko Ćuruvija

Specijalni sud je danas ukinuo pritvor optuženim za ubistvo Slavka Ćuruvije, Milanu Radonjiću i Ratku Romiću, koji su u pritvoru bili duže od tri godine.

Kako prenosi Tanjug, od sada će prema ocjeni sudskog vijeća, zbog duljine trajanja pritvora optuženi presudu čekati u kućnom pritvoru.

Advokat oštećenih Slobodan Ružić kaže da je objektivno pritvor dugo trajao i da nije iznenađen odlukom, ali da pritvor ne određuje što će se dalje događati kad je u pitanju odluka suda.

Advokat optuženih Zora Dobričanin Nikodinović je rekla da pritvor dugo traje, da njegovo ukidanje nije oslobađajuća presuda i da, iako sud mora biti restriktivan, mora poštivati ​​pravila Evropskog suda.

Optuženi sada odlaze u Centralni zatvor, odakle će maricom biti prevezeni svojim kućama, njima će biti stavljene nanogice i nemaju pravo napuštanja kuća.

Tužiteljstvo, po primitku rješenja, ima pravo žalbe.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. u Beogradu, a za njegovo ubistvo optuženi su načelnik Državne sigurnosti (DB) Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić, bivši glavni inspektor Druge uprave DB Ratko Romić i pripadnik pričuvnog sastava DB Miroslav Kurak.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Kurak, koji je u bijegu, a suučesnik mu je bio Romić koji je, kao i Radonjić, uhapšen u januaru 2014.

Optuženi su tokom prethodnih ročišta odbacili svaku povezanost s tim zločinom.