Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mađarska

Orban doživio težak udarac na izborima, stranka mu nije nikada imala lošiji rezultat

viktor orban
Goto: Lafargue Raphael/ABACA/Pixsell

Orbanova stranka Fides suočila se sa jednim od svojih najjačih izazova otkako je došla na vlast, pošto Magyar, advokat i nekadašnji Orbanov saveznik, stiče sve veći broj pristalica otkako je ove godine postao istaknut kritičar vlade

Prvi rezultati izbora u Mađarskoj za Evropski parlament i lokalnih izbora održanih u nedelju pokazali su znake slabosti autoritarnog premijera Viktora Orbana i njegove desničarske stranke Fides uz veliki izazov njihovoj skoro 15-godišnjoj vladavini, prenio je Mađarski servis Radija Slobodna Evropa.

Prema prvim rezultatima, Fides i njegovi saveznici imaju 44,2 posto na glasanju u Evropskom parlamentu, dok je stranka desnog centra Tisa Petra Magyara druga sa 30 posto. Ako se taj rezultat potvrdi, Magyar je osvojio znatno više nego što su predviđale predizborne ankete.

Rekordna izlaznost

-Danas smo pobijedili staru opoziciju, novu opoziciju. I bez obzira kako će se opozicija zvati sljedeći put, pobijedićemo je iznova i iznova – rekao je Orban.

Izborni zvaničnici naveli su da je zabeležena rekordno visoka izlaznost od preko 57 posto.

Orbanova stranka Fides suočila se sa jednim od svojih najjačih izazova otkako je došla na vlast, pošto Magyar, advokat i nekadašnji Orbanov saveznik, stiče sve veći broj pristalica otkako je ove godine postao istaknut kritičar vlade.

Poslije zatvaranja birališta, 43-godišnji Magyar rekao je pristalicama da snažan rezultat njegove stranke označava “kraj jedne ere”.

Magyar, koji je osnovao partiju Poštovanje i sloboda (Tisa), naveo je na Facebooku da je njegova stranka uverena da je postigla “historijski” rezultat, čak i ako nije osvojila najviše glasova.

-Vidjećemo historijske brojke, koje će pružiti veoma dobru osnovu za vraćanje naše domovine korak po korak, ciglu po ciglu, na sljedećim parlamentarnim izborima – rekao je on.

On je kasnije na konferenciji za novinare rekao da će Tisa prihvatiti rezultate, bez obzira koliko je “odvratno što vladajuće stranke troše desetine milijardi na propagandu”.

Magyar, dugogodišnji politički insajder u stranci Fides, radio je u Ministarstvu vanjskih poslova i u stalnom predstavništvu Mađarske pri EU.

Alternativa Orbanovom populizmu

Magyarova partija se predstavila kao centristička alternativa Orbanovom neliberalnom populizmu i vjerovatno će dobiti oko sedam mjesta u parlamentu EU.

Magyar je rekao da će se pridružiti Evropskoj narodnoj partiji (EPP) desnog centra, koja bi trebalo da bude najveća grupacija u Evropskom parlamentu.

Orbanova partija Fides nije povezana ni sa jednom grupom u Evropskom parlamentu, ali se nadala da će na izborima imati koristi od porasta ekstremno desničarskog raspoloženja širom kontinenta. Broj poslanika krajnje desnice u Evropskom parlamentu, prema prvim projekcijama, naglo je porastao.

S druge strane, predviđa se da će Fides dobiti 11 mjesta u odnosu na dosadašnjih 13, prenosi Radio Slobodna Evropa.