Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Orban: Mađari ne idu u Britaniju kao paraziti, nego žele raditi

1451947030-orban2

Mađarski premijer Viktor Orban je u Budimpešti na konferenciji za novinare s britanskim premijerom Davidom Cameronom izjavio da su se složili oko većine zahtjeva koje London traži od Evropske unije (EU).

Naglasio je da se zahtjevi odnose na brojne reforme u EU, naglasivši da je moguće riješiti i pitanje socijalnih davanja na obostrano zadovoljstvo.

“Mislim da ćemo mi, četvorka iz Višegradske grupe, zastupati jedinstveni stav i da ćemo postići sporazum”, rekao je Orban, govoreći o Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj i Slovačkoj.

Mađarski premijer nije u detalje objasnio kako bi se sporazum oko socijalnih davanja mogao postići.

Ipak je samo iznio stav ostalih čelnika iz grupe V4 da ne smije biti diskriminacije na temelju nacionalnosti između građana Evropske unije.

“Za nas je prije svega vrlo važno da nas ne smatraju migrantima. Mi ne odlazimo u Veliku Britaniju da bismo bili paraziti, ne želimo uzimati od ljudi koji tamo žive. Želimo ići tamo i raditi”, kazao je Orban.

Cameron je ipak ponovio stav da je potrebno pridošlicama iz EU-a u Veliku Britaniju prve četiri godine uskratiti socijalna davanja, dodajući da je otvoren i za alternativna rješenja.