Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izbori u mađarskoj

Orban nikad nije bio bliže porazu, cijela opozicija se udružila protiv proruskog premijera

orban putin izbori

Ujedinjena opozicija ima ozbiljne šanse: ali ankete im daju pola pola, a donedavno je još 25 posto birača bilo neopredijeljeno

Nakon 12 godina vlasti, mađarski premijer Viktor Orban nikad prije nije bio bliži porazu. Na izborima u nedjelju prvi put će mu se suprotstaviti ujedinjena oporba.

Cijela Mađarska izlijepljena je plakatima premijerova Fidesza, piše austrijski Profil. Na nekima su namrgođena lica dvojice oporbenih političara: glavnog kandidata oporbe konzervativca Pétera Márki-Zaya i bivšeg socijalističkog premijera Ferenca Gyurcsánya. Uz natpis: Opasni su! Oglašivačke kompanije gotovo su sve u vlasništvu poduzetnika povezanih s državom, opozicija se žali i na medije pod Orbanovom kontrolom. Orban je odbio TV sučeljavanje s protukandidatom.

Otkako je Fidesz prije 12 godina osvojio dvotrećinsku većinu, male lijeve, zelene, liberalne i desne stranke bile su potpuno rascjepkane pa dugo nisu mogle ugroziti vladajuće. Ujedinjena opozicija ima ozbiljne šanse: ali ankete im daju pola pola, a donedavno je još 25 posto birača bilo neopredijeljeno, prenosi austrijski ORF.

Péter Márki-Zay određen je u predizborima za kandidata oporbe za premijera. Marketinški stručnjak koji je nekoliko godina živio u SAD-u prije izbora za glavnog kandidata oporbe važio je za autsajdera. Márki-Zay je 2018. izabran za gradonačelnika grada Hódmezövásárhelyja, također zahvaljujući ujedinjenoj opoziciji. Nakon toga je u Budimpešti prvi put ujedinjena opozicija dobila gradonačelnika Gergelyja Karacsonyja.

Orbanu se suprotstavlja savez šest stranaka: Mađarske socijalističke stranke, nekadašnje radikalno desnog, a sada konzervativno desnog Jobbika, lijevo-zelene Stranke dijaloga, lijevo-liberalne Demokratske koalicije koju vodi Ferenc Gyurcsány, Zelena stranka LMP i Liberalni zamah. Program im je: obnova demokratije i povratak u evropsku zajednicu vrijednosti, prenosi Profil.

Izbori dolaze u trenutku dok Orban pokušava balansirati između istoka i zapada, ne prekidajući svoje dugogodišnje odnose s Rusijom. Orban i Putin ili Zapad i Evropa, poruka je Pétera Márki-Zaya. To je izbor između tamne ili svijetle strane povijesti, naglasio je.