Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

opći izbori

Orban pobijedio na izborima u Mađarskoj, većina glasova i za sužavanje prava LGBTQ

viktor-orban

Istog dana kada su izglasali pobjedu Orbanovih snaga, građani Mađarske su se na referendumu, sudeći po prvim rezultatima, izjasnili za smanjenje prava LGBTQ populacije

Vladajuća koalicija Mađarskog građanskog saveza (Fidesz) i Hrišćansko-demokratske narodne stranke (KDNP), pobijedila je na općim izborima, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima koje je objavila Nacionalna izborna komisija (NVI), prebrojano je 77 posto glasova. Prema ovim rezultatima, koalicija Fidesz-KDNP predvođena premijerom Viktorom Orbanom osvojila je 50 posto glasova.

Koalicija Ujedinjeni za Mađarsku, koju čini Demokratska koalicija (DK), Jobbik, Momentum, Mađarska socijalistička stranka (MSZP), Mađarska stranka zelenih (LMP) i stranka Dijalog za Mađarske (PM) osvojila je 41 posto glasova. Ekstremno desničarska stranka Naša zemlja (Mi Hazank) osvojila je sedam posto glasova i imaće zastupnike u parlamentu.

Prema trenutnim rezultatima, stranka aktuelnog premijera Viktora Orbana trebala bi dobiti 135 mandata od ukupno 199.

Koalicija Ujedinjeni za Mađarsku imat će 57 zastupnika, a ekstremno desničarska stranka Naša zemlja (Mi Hazank) sedam.

Nacionalna izborna komisija je objavila da je izlaznost na današnjim izborima za članove Narodne skupštine Mađarske iznosila 68 posto.

Kako piše Radio Slobodna Evropa, istog dana kada su izglasali pobjedu Orbanovih snaga, građani Mađarske su se na referendumu, sudeći po prvim rezultatima, izjasnili za smanjenje prava LGBTQ populacije.

Naime, na inicijativu vladajućeg Fidesza održan je i referendum na kojem su se građani izjašnjavali i o stavovima prema LGBTQ pitanjima — nešto za šta protivnici kažu da ima za cilj omalovažavanje seksualne manjine.

Orban je za referendum predočio pet pitanja kojima je pitao javnost da li podržava “promociju” sadržaja vezanih za seksualnu orijentaciju kod djece. Uoči glasanja javnost je pozvao da zaokruži “ne”. Jula 2021. Mađarska je odbila i zahtjev Evropske komisije da odustane od ove inicijative.

Prema 16,49 posto prebrojanih glasova, na svako ponuđeno pitanje preko 90 odsto birača je odgovorilo “ne”, pokazali su podaci Izborne službe Mađarske od nedjelje uveče. Finalni rezultati glasanja na referendumu biće objavljeni narednih dana.