Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poput putina

Orban sanja dijelove Srbije i Hrvatske, karta na njegovom šalu to otkriva

orban sal

Ovo je revizionistički gest koji Orbana stavlja uz bok Putinu koji također sanja o promjeni granica… Orban mora odgovarati za takve postupke, koji su nekompatibilni sa statusom člana porodice liberalnih demokratija”, komentirao je incident rumunski eurozastupnik Alin Mituta

Mađarski premijer Viktor Orban pojavio se na nogometnoj utakmici mađarske reprezentacije sa šalom na kojem je bila karta “Velike Mađarske” s dijelovima susjednih država unutar nje.

Šal prikazuje kartu Mađarske s dijelovima nekoliko susjednih zemalja u EU-a, Hrvatske, Srbije, Austrije, Slovačke, Rumunije i Ukrajine. Video s događaja objavljen je na Orbanovoj Facebook stranici, a vrlo brzo se raširio po društvenim mrežama.

– Neodgovorno ponašanje Viktora Orbana koji se pojavio sa šalom na kojem je karta “Velike Mađarske”. Ovo je revizionistički gest koji Orbana stavlja uz bok Putinu koji također sanja o promjeni granica… Orban mora odgovarati za takve postupke, koji su nekompatibilni sa statusom člana porodice liberalnih demokratija”, komentirao je incident rumunski eurozastupnik Alin Mituta.

– Premijer Mađarske nosi šal s kartom “Velike Mađarske”. Kako umirujuće za susjede Mađarske”, sarkastično je primijetio njemački europarlamentarac Daniel Freund na Twitteru.

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine najavilo je da će pozvati ambasadora Mađarske u vezi s pojavom premijera Viktora Orbana na nogometnoj utakmici sa šalom na kojem je prikazana karta “Velike Mađarske”, u čijem sastavu su i dijelovi ukrajinskog teritorija.

To je potvrdio glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko, javlja Ukrinform.

“Promicanje revizionističkih ideja u Mađarskoj ne doprinosi razvoju ukrajinsko-mađarskih odnosa. U Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine bit će pozvan i mađarski ambasador, koji će biti obaviješten o neprihvatljivosti čina Viktora Orbana. Čekamo službenu ispriku mađarske strane i opovrgavanje zadiranja u teritorijalnu cjelovitost Ukrajine”, napisao je glasnogovornik ukrajinskog MVP-a.

Orban ne koristi prvi put kartu “Velike Mađarske”. Prije dvije godine poželio je srednjoškolcima sreću na ispitu iz istorije objavivši sliku globusa s političkom kartom svijeta iz 1862. u prvom planu. Na karti su prikazane zemlje koje je Kraljevina Mađarska izgubila Trianonskim mirom 4. juna 1920. godine.

“Velika Mađarska” je širok opći pojam koji se sastoji od iredentističkih i revizionističkih političkih ideja. Ideja je povezana s mađarskim revizionizmom. Njegov cilj je vratiti granice koje su postojale prije Prvog svjetskog rata u Kraljevini Ugarskoj ili barem vratiti kontrolu nad mjestima u zemljama koje su susjedi Mađarske.