Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mađarski autokrata

Orban tvrdi da je “mašinovođa poludio”: Moramo spriječiti Evropu da uđe u rat sa Rusijom

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

On je ocijenio da se danas Evropa sprema za rat, da se svakodnevno stotine milijardi eura prelivaju u Ukrajinu, postavlja se nuklearno oružje usred Evrope

Mađarska želi da spriječi Evropu da uđe u rat sa Rusijom, izjavio je danas premijer Viktor Orban na skupu “Marš mira” u Budimpešti i poručio da Mađari neće ginuti za druge.

“Pred nama je ogroman zadatak kakav nikada nismo imali. Moramo spriječiti Evropu da stupi u rat koji će je dovesti do uništenja”, poručio je Orban na skupu u Budimpešti “Marš mira” u znak podrške politici vlade Mađarske protiv širenja sukoba u Ukrajini.

“Evropa se sprema za rat”

On je ocijenio da se danas Evropa sprema za rat, da se svakodnevno stotine milijardi eura prelivaju u Ukrajinu, postavlja se nuklearno oružje usred Evrope.

-Izgleda da nema kočnice u proratnom vozu, a mašinovođa je poludio”, rekao je Orban i dodao da se mora povući kočnica za nuždu da bi bar oni koji to žele mogli da izađu i ostanu van rata.

Orban je govorio i o tome kako je Mađarska sada jača nego ikad u posljednjih sto godina, da predstavlja mirno i snažno ostrvo usred Evrope, ali da se postavlja ključno pitanje da li će odustati od mira.

-Nećemo u rat, i nećemo ginuti za druge na stranom tlu, poručio je Orban, prenosi Index.hu.

“Opasni planovi EU i NATO”

On je dodao da se ne smije dozvoliti realizacija opasnih planova EU i NATO koji vode širenju sukoba Ukrajini i pozvao građane da na predstojećim izborima za Evropski parlament glasaju za stranke koje se zalažu za mir, a ne rat.

-Gdje god rat nastupi, nema spasa, rat te obuzima, ne možeš mu izbjeći, ne možeš se od njega sakriti. Jedini protivotrov za rat je mir. Ostati van rata i sačuvati Mađarsku kao ostrvo mira, to je naša misija, poručio je Orban.