Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Orešković: Razlog za pad Vlade su lični interesi pojedinaca

oreskovic

Premijer Hrvatske Tihomir Orešković obratio se danas Saboru uoči izglasavanja nepovjerenja njemu i Vladi na prijedlog HDZ-a. Orešković je odbio sve optužbe HDZ-a, odnosno njihove razloge za opoziv nazivajući ih teškim i lažnim. Poručio je kako će ova Vlada pasti zbog osobnih interesa pojedinaca u slučaju INA – MOL, javlja Anadolu Agency (AA).

“Pravi razlog za rušenje Vlade je što sam zbog zaštite nacionalnih interesa počeo raditi na rješenju spora INA – MOL kroz nastavak arbitraže i početak novih pregovora, što nekima nije odgovaralo. Ostat će zabilježeno da je ova Vlada pala radi osobnih interesa pojedinaca. Pokušao sam to spriječiti i to je moja jedina krivnja”, rekao je Orešković i dodao:

“Optužba da želim uvesti kancelarsku diktaturu je toliko apsurdna da je neću komentirati. Nisam zloupotrijebio i politizirao tajne služne. problem je u tome što nisam podlegao pritiscima da na čelno mjesto u SOA-i postavim osobe koje nisu zadovoljile kriterije. Odluku sam donio zajedno sa predsjednicom i rad Markića je pokazao da nisam pogriješio”, kazao je Orešković.

Dodao je kako su svi njegovi kontakti sa sigurnosnim službama ostali unutar okvira Ustava Republika Hrvatska.

“Zbog svega navedenog, postao sam prepreka. Nije tajna da se moji stavovi oko INA-e, LNG-a i energetskog sektora bitno razlikuju od stavova nekih članova Vlade i čvrsto sam ih branio. Duboko svjestan važnosti koju INA i energetski sektor imaju za hrvatsku ekonomiju”, kazao je hrvatski premijer.

On je rekao da je tražio ostavku Tomislava Karamarka jer je neizvjesnost koja je proizlazila iz sukoba interesa postala prevelik teret za ovu Vladu, što je na kraju utvrdilo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

“Kada je riječ o odsutnosti volje za suradnju sa onima koji su mi dali povjerenje, to nije točno. Karamarko je moje pozive na razgovor u posljednja dva mjeseca ignorirao i potpuno ignorirao interes za gospodarski rast i reforme”, izjavio je Orešković.

Istaknuo je kako je vodio brigu o ekonomski zapostavljenim dijelovima zemlje, posebno o Slavoniji. Spomenuo je ugovor za istraživanje nafte i plina u vrijednosti od pola milijarde kuna, što je važno sa Slavoniju, rekao je, te naglasio kako je aktiviran isuspendirani europski fond za poljoprivredu.

“Neshvatljiva mi je teza da se nisam bavio gospodarstvom i financijskim pitanjima”, rekao je Orešković te podsjetio na svoj sastanak sa investitorima u Kicbilu.

Poručio je da su mu od prvog dana u fokusu bili gospodarski rast i financijska stabilnost.

“Mogu reći da sam dao sve od sebe. Zahvaljujem se na potpori Mostu i Domoljubnoj koaliciji. Na vama je da sada donesete odluku hoćete li srušiti Vladu. Danas se piše povijest”, poručio je Orešković.

Nakon završetak rasprave, očekuje se kako će saborska većina izglasati nepovjerenje Oreškoviću i ministrima.