haos u dalmaciji i istri

Orkansko nevrijeme hara Hrvatskom, avioni ne mogu sletjeti, registrovano 2.000 munja

nevrijeme2

Istrametje jutros objavio kako se na satelitskim snimcima može uočiti izražena oblačna linija, koja će u nastavku dana zahvatiti cijeli Jadran uz pljuskove i grmljavinu

Zbog pojačanog olujnog juga koje je dostizalo brzinu i do 85 kilometra na sat te stvaranja višemetarskih valova, u nedjelju su, treći dan za redom, u prekidu sve katamaranska linije koje Split povezuju sa srednjodalmatinskim otocima, doznaje se do voditeljice Jadrolinijine agencije u Splitu Jelene Ivulić.

“Danas u prijepodnevnim satima u prekidu su bile i trajektne linije Split-Supetar, Vis-Split, Makarska-Sumartin, Drvenik Veli-Drvenik Mali-Trogir, Sućuraj-Drvenik,” rekla je Ivulić za Hinu.

Dodala je i kako se očekuje smirivanje vremenskih neprilika u poslijepodnevnim satima na srednjem Jadranu te je odlučeno da trajekt koji jutros nije isplovio na liniji Vis-Split isplovi danas poslijepodne.

Istramet je jutros objavio kako se na satelitskim snimcima može uočiti izražena oblačna linija, koja će u nastavku dana zahvatiti cijeli Jadran uz pljuskove i grmljavinu.  U Istri je zabilježeno više od 2.000 munja.

Oko 9 sati su objavili kako na moru zapadne Istre već ima munja, a nešto kasnije objavili su kako se nevrijeme primiče obali te da bi mogao biti poprilično žestok udar kad stigne na obalu. Riječ je, kako kažu, o ljetnoj fronti, prenosi Index.hr.

Područje Kaštela zahvatilo je grmljavinsko nevrijeme, zbog čega dva aviona iz Zagreba nisu mogla sletjeti na zračnu luku u Resniku, javlja Dalmacija Danas.

Jedan je trebao sletjeti u 15:50, a drugi u 16:14, no produžili su prema jugu. Jedan je avion sletio u Dubrovnik i čekat će se da se uslovi nad splitskom zračnom lukom smire, u kojem slučaju će se avion vratiti, a ako ne, putnici će za Split autobusom.

Drugi avion , koji je također iz Zagreba stizao prema Splitu, produžio je prvo prema jugu, zatim se neko vrijeme okretao iznad Brača i Hvara, no oko 16:40 ponovno se uputio prema splitskoj zračnoj luci gdje će pokušati sletjeti.

Morska pjena i valovi mjestimično su dosezali i do sedam metara. Orkanski jugo u centru Karlobaga izlio je more u dvadesetak podruma i nižih etaža pa su vatrogasci prethodnu noć proveli u ispumpavanju mora i spašavanju poplavljene imovine, piše Novi list.

U okolnim naseljima zabilježeno je desetak kraćih prekida u snabdijevanju električnom energijom.

Ovakvo vrijeme treba očekivati veći dio dana, ali i sutra. Meteorolozi ističu kako se može očekivati nešto manje padavina.