Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

obračun u hyde parku

Osam policajaca povrijeđeno tokom protesta protiv “kovid pasoša” u Londonu

policija london protesti4 (1)

Ministrica unutarnjih poslova izjavila je da planira udvostručiti kaznu za napad na pripadnike sigurnosti

Ministrica unutarnjih poslova Velike Britanije Priti Patel nazvala je “besmislenim nasilnicima” demonstrante koji su jučer zasuli policiju bocama i pirotehničkim sredstvima, prilikom čega osam policajaca ozlijeđeno. Do sukoba policije i demonstranata došlo je prilikom marša protivnika “covid pasoša” u Londonu.

Ministrica unutarnjih poslova izjavila je da planira udvostručiti kaznu za napad na pripadnike sigurnosti, nakon što je vidjela snimke nastale jučer u poslijepodnevnim satima na kojima se krvavi policajci sukobljavaju s prosvjednicima u londonskom Hyde Parku.

Izražavajući svoju frustraciju na Twitteru, Priti Patel napisala je:

“Naša hrabra policija najbolja je od nas i ne bi trebala biti meta besmislenog nasilja od strane kriminalne manjine, jer samo radi svoj posao. Žestoko ću odgovoriti tim siledžijama i udvostručit ću kaznu za napad na policajce. Želim policajcima brz oporavak.”

Jučer su hiljade aktivista marširale Londonom protiv “kovid pasoša”, dokumenta kojim bi ponajprije vakcinisanima bile omogućene olakšice. Većina njih nije držala socijalnu distancu, niti je nosila zaštitne maske.

TV voditeljica Beverly Turner i kandidati za gradonačelnika Londona Piers Corbyn i Laurence Fox pridružili su se hiljadama aktivista u prosvjedu “Ujedinite se za slobodu”, tražeći zabranu kako ih neki nazivaju “vakcina pasoša”.

Demonstranti su bacali boce dok su policajci pokušavali rastjerati gužvu u Hyde Parku u subotu navečer, saopćila je gradska policija.

Dvojica policajaca su završila u bolnici. Uhapšeno je pet osoba koje se sumnjiče za izazivanje nereda i napad na policajce.

Demonstranti su marširali Londonom i pri tome mahali transparentima i plakatima na kojima su između ostalih bile i poruke “nema novog normalnog” i “nema zdravstvenog pasoša”.