Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bivši američki predsjednik

Osim suđenja u New Yorku, Trump suočen s nizom problema

trump
Foto: DOMINIQUE JACOVIDES / BESTIMAGE/BESTIMAGE / Pixsell

Uprkos velikoj pažnji koja će biti usmjerena prema sudnici u donjem Manhattanu, istrage od Atlante do Washingtona nastavit će se, ističući širok raspon opasnosti s kojima se suočava dok pokušava povratiti predsjedničku dužnost

Bivši predsjednik Donald Trump suočava se sa najvećim pravnim izazovom u svom životu ove sedmice u New Yorku, gdje će u utorak biti optužen za tajne isplate novca tokom predizborne kampanje 2016.

Uprkos velikoj pažnji koja će biti usmjerena prema sudnici u donjem Manhattanu, istrage od Atlante do Washingtona nastavit će se, ističući širok raspon opasnosti s kojima se suočava dok pokušava povratiti predsjedničku dužnost.

Ranjivost s kojom se Trump suočava samo u Washingtonu postala je jasna proteklog mjeseca, kada su sudije u nizu zapečaćenih odluka odbile napore Trumpovog tima da blokira svjedočenje porote – uključujući njegovog vlastitog odvjetnika i bivšeg potpredsjednika – od svjedoka koji su bili, ili još uvijek su, blizu njega i koji bi mogli pružiti izravan uvid u ključne događaje.

Odluke koje usmjeravaju savjetnike i pomoćnike na svjedočenje ne sugerišu da je Ministarstvo pravosuđa blizu podizanja optužnice, niti jamče da će tužitelji moći osigurati vrijedno svjedočenje za moguću optužnicu.

Ali ipak je ključna istraga jesu li u Trumpovom domu na Floridi klasificirani dokumenti bili kriminalno zloupotrijebljeni i moguća sprječavanja te istrage, kao i napore Trumpa i njegovih saveznika da ponište rezultate predsjedničkih izbora 2020. godine.

– Mislim da kada govorite o pokušaju ustanaka i vrstama pitanja o kojima govorimo, bit će puno argumenata Ministarstva pravde – rekao je Randall Eliason, bivši savezni tužitelj i profesor prava na Sveučilištu George Washington.

U međuvremenu, tužitelj okruga Atlanta nastavlja istraživati pokušaje Trumpa i njegovih saveznika da ponište njegov izborni poraz u Georgiji. Posebna porota u februaru je izjavila da vjeruje da su “jedan ili više svjedoka” lagali pod zakletvom i pozvala lokalne tužitelje da podignu optužnice.

Bivši predsjednik nije nikada svjedočio pred posebnom porotom, što znači da nije među onima koji su se mogli lažno svjedočiti. Međutim, izvještaj ne isključuje mogućnost drugih optužbi, a slučaj i dalje predstavlja posebne izazove za Trumpa, djelomično zato što je njegovo djelovanje u Georgiji bilo tako javno.