Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oslobođen optužbi za terorizam, ali je priznao posjedovanje oružja

2705

Harun Čaušević (18), državljanin BiH rođen u Australiji oslobođen je optužbi za zločinačko udruživanje, pripremu ili planiranje terorističkog napada nakon što su tužioci povukli optužbu, prenosi britanski list The Guardian.

Kako prenosi ovaj list australijska federalna policija navela je da je Čaušević planirao pregaziti i odsjeći glavu jednom od policajaca, te ukrasti od policijskog službenika pištolj s ciljem vršenja nasilnih djela.

Prema navodima britanskih medija Čaušević je sa još četiri muškarca planirao napad na policiju na skupu u povodu Dana ANZAK-a u Melburnu, pišu britanski mediji.

Dan ANZAK je nacionalni dan sjećanja na borce koji su bili dio kontingenta Australije i Novog Zelanda koji su se borili u Galipolju u Turskoj za vrijeme Prvog svjetskog rata i koji se masovno obilježava u Australiji i Novom Zelandu svakog 25. aprila.

Čaušević bi mogao biti osuđen na dvije godina zatvora zbog oružja uprkos tome što ga je sutkinja Jelena Popović odbila osuditi

Čaušević se danas izjasnio krivim za posjedovanje oružja i to posjedovanje noževa i mačeva. Sud je saslušao Čauševića i u vezi s istorijom njegovih internet pretraživanja s obzirom na to da je na internetu tražio marke noževa i mačeva.

Rob Stary, Čauševićev advokat, kazao je da je njegov klijent bio zadržan u zatvoru gdje je bio izložen torturama zatvorenika.

Čaušević bi mogao biti osuđen na dvije godina zatvora zbog oružja uprkos tome što ga je sutkinja Jelena Popović odbila osuditi, navodi list The Guardian.

Sutkinja će odluku donijeti u novembru, a kako je danas kazala, kašnjenje u osuđivanju omogućit će Čauševiću da prođe program savjetovanja.