Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Oslobođeno oko 50 posto teritorija koji je u Iraku okupirao ISIS

14/09/2016

Zamjenik američkog državnog sekretara Tony Blinken, koji se nalazi u posjeti Iraku, u srijedu je izjavio da je ponovo uspostavljena kontrola nad oko 50 posto teritorija koji je u Iraku ranije okupirao ISIS, javlja Anadolu Agency (AA).

“Prije dvije godine Bagdad i Erbil su bili pod snažnom prijetnjom ISIS-a. Međutim, sada je, zahvaljujući koalicijskim i iračkim snagama, vraćeno 50 posto teritorija koji je kontrolisao ISIS”, kazao je Blinken.

Dodao je da se u svoje domove na području koje je ranije kontrolisao ISIS vratilo oko milion raseljenih osoba.

Istakao je također da će SAD Iraku donirati 181 milion dolara humanitarne pomoći, čime će, kako je rekao, pomoć toj zemlji koju su osigurali od 2014. godine, dostići milijardu dolara.

Na kraju je naglasio da je sva pažnja u ovim momentima usmjerena prema operaciji u Mosulu.

“ISIS sigurno polako pobjeđujemo i svi napori su usmjereni prema operaciji u Mosulu. Nakon što budu oslobođeni svi dijelovi Iraka, ISIS bi se mogao transformisati u uspavane ćelije”, rekao je Blinken.

Blinken se tokom posjete Bagdadu sastao s najvišim iračkim zvaničnicima.

Komentari