Osnovac maltretira učitelja i đake, djeca ne idu u školu

skola torbe333

Roditelji učenika odjeljenja II-3 Osnovne škole “Stanislav Sremčević” u Kragujevcu već tri dana ne šalju djecu na nastavu.

Kako navode, djecu neće puštati u školu sve dok škola ne nađe rješenje za problem sa učenikom tog odjeljenja koji fizički i verbalno maltretira đake i učitelja.

Prema navodima roditelja, od škole je zatraženo da hitno riješi taj slučaj vršnjačkog nasilja i pruži garancije za bezbjednost njihove djece u školi.

U zahtjevu koji je upućen školi ne traži se da “problematičan” učenik bude isključen iz škole, nego da se premjesti u drugo odjeljenje ili da se sa njim radi u odvojenoj prostoriji.

Prema saznanju agencije Beta, roditelji su revoltirani zbog pasivnog odnosa rukovodstva škole, zbog čega su odlučili da od ponedjeljka protestuju tako što djecu neće slati u školu na nastavu sve dok ne dobiju potvrdu da će biti sigurna.

Roditelj jednog učenika II-3 rekao je agenciji Beta da je problem prisutan od početka školske godine, tako što jedan učenik maltretira ostale đake u odjeljenju, šutira ih, udara, izražava se vulgarno, vrijeđa učenike, pa i po nacionalnoj osnovi, crta žene bez glave i krvave, oružje, noževe, ometa nastavu na razne načine.

“Poznato nam je da je i prošle godine, kada je bio u drugom odjeljenju, učiteljicu udario po oku. U drugom razredu je premješten u sadašnje odjeljenje, gdje je nastavio da se ponaša isto, šutnuo je učitelja, a direktoru pokazivao zadnjicu”, rekao je roditelj .

Zbog takvog ponašanja na nastavi je prisutna i majka tog đaka, a sa njim posebno rade i drugi nastavnici na času, ali problem nije riješen.

Načelnik Školske uprave Goran Joksimović rekao je agenciji Beta da se ovaj slučaj “prati već dvije godine” i da u školi imaju problem da obuzdaju učenika koji zlostavlja i verbalno i fizički učenike i svog učitelja.

“Uvedene su neke mjere, ali to nije dovoljno, škola mora da reaguje na odgovarajući način. Juče je bila inspekcija u školi da utvrdi da li je sve urađeno zakonski i poznato mi je da ima propusta”, rekao je Joksimović.

On je naveo da se u rješavanje ovog problema uključio i Centar za socijalni rad u Kragujevcu koji je uradio studiju slučaja sa mjerama koje treba preduzeti.

Direktor Centra za socijalni rad “Solidarnost” u Kragujevcu Momir Borić je rekao agenciji Beta da je slučaj složen, rješava se “multidisciplinarno” i kroz rad sa porodicom učenika i školom.

“Ne srećemo se prvi put sa takvom situacijom, ali za njeno rješavanje je potrebno i vrijeme i razumijevanje”, rekao je Borić.