Osoblje američkog univerziteta “izgubilo” plutonij

plutonij44

Jedan američki univerzitet se suočava s kaznom od 8.500 dolara jer je njegovo osoblje navodno izgubilo manju količinu plutonija kakav se koristi za izradu oružja.

Američka nuklearna regulatorna komisija (NRC) saopćila je da Univerzitet u Idahou ne može opravdati nestanak jednog grama ove materije, izvještava BBC.

Plutonij se koristi u reaktorima i za proizvodnju nuklearnih bombi, ali iz NRC-a tvrde da je nestala količina premala za proizvodnju nuklearnog naoružanja.

Iz univerziteta su kazali da u dokumentima piše da se ta supstanca nalazila na kampusu od akademske 2003./04. godine.

Međutim, u izvještaju NRC-a je navedeno da su u oktobru 2017. godine tri tima na univerzitetu provela fizičku potragu za tom materijom i da nisu uspjeli da je pronađu.

– NRC gubitak nadzora nad dopuštenom radioaktivnom materijom smatra značajnim regulatornim problemom zbog mogućnosti neovlaštenog posjedovanja ili korištenja radioaktivne materije ili nepotrebno izlaganje stanovništva radijaciji – navedeno je u saopćenju.

Stručnjaci kažu da, iako ova količina plutonija nije dovoljna za proizvodnju oružja, ona se može iskoristiti u pravljenju tzv. „prljave bombe“ radi širenja radijacije.