Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ostavka Jacoba Zume: Od heroja borbe protiv aparthejda do simbola korupcije

zuma

Predsjednik Južnoafričke Republike Jacob Zuma dao je ostavku nakon niza korupcijskih skandala i pritiska vlastite Stranke afričkog nacionalnog kongresa, opozicije i miliona Južnih Afrikanaca.

U sinoćnjem obraćanju naciji Zuma je rekao da daje ostavku iako se ne slaže s odlukom stranke. “Došao sam stoga do odluke da dam ostavku kao predsjednik Republike, što stupa na snagu odmah, iako se ne slažem s odlukom vodstva moje organizacije. Uvijek sam bio disciplinirani član ANC-a”, rekao je na kraju obraćanja.

Zuma je tako preduhitrio glasanje o povjerenju predsjedniku u južnoafričkom parlamentu. “Vjerojatno ćemo izabrati novog predsjednika u četvrtak ili u petak”, rekao je blagajnik ANC-a Paul Mashatile, pretpostavljajući da će skandalima pogođenom Zumi biti izglasano nepovjerenje.

Samo nekoliko sati prije nego je podnio ostavku rekao je da je “žrtvovan” i da ne pristaje na napore ANC-a da ga svrgne s položaja. Kazao je kako je spreman da podnese ostavku, ali da želi da provede još nekoliko mjeseci na položaju šefa države.

Kako piše New York Times, ovo je ponižavajući kraj za karizmatičnog heroja borbe protiv aparthejda u Južnoj Africi koji je bio zatvoren na Otoku Robben s Nelsonom Mandelom i koji je neko vrijeme bio obavještajni šef ANC-a u ilegali.

Zumina priča uobičajena je na afričkom kontinentu – nakon što se proslavio kao heroj antikolonijalne borbe za nezavisnost i inspirirao milione svojih sunarodnjaka, što ga je dovelo na vlast, s vremenom je postao simbol korupcije, samovolje i lošeg upravljanja državom.

Prema bivšem javnom pravobranitelju, trgovanje uticajem u njegovoj vladi bilo je toliko rašireno da je vlada postala talac Zuminih prijatelja i poslovnih partnera koji su vršili pritisak na vladu radi vlastitih interesa.

Zumin odlazak ostavlja Južnu Afriku s razočaranim glasačima, oslabljenom ekonomijom i ukaljanim imidžem pred ostatkom kontinenta. Potpredsjednik Cyril Ramaphosa automatski je postao vršitelj dužnosti predsjednika države. Parlament će, kako se očekuje, danas izglasati Ramaphosu za predsjednika – petog u nizu iz redova ANC-a od ukidanja nedemokratske bjelačke vladavine 1994.