Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

Oštećena pruga u blizini ukrajinske granice kojom su Rusi prebacivali snage prema Harkovu

shebekino (1)

Nakon što je vijest o oštećenju pruge objavljena, oglasila se i ukrajinska strana

U Belgorodskoj oblasti u Rusiji, koja graniči s Harkovskom regijom, u blizini ukrajinske granice uništena je željeznička pruga.

Potvrdio je to guverner te ruske regije Vjačeslav Gladkov.

“Oštećena je željeznička pruga u Šebekinu. Nema žrtava. Uništena je samo željeznička pruga. Radna grupa je na licu mjesta. O detaljima ću naknadno obavijestiti”, poručio je Gladkov.

Inače, Šebekino se nalazi nekoliko kilometara od ukrajinske granice. Belogordska oblast je od početka ruske agresija postala baza okupatorskih snaga koje se odatle šalju na teritorij Ukrajine.

Nakon što je vijest o oštećenju pruge objavljena, oglasila se i ukrajinska strana.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hanna Malyar, odgovarajući na pitanje oštećenja željezničke pruge u Belgorodskoj regiji u Rusiji, izbjegla je spomenuti konkretnu lokaciju, ali je rekla sljedeće:

“Tokom rata obje strane uništavaju kritičnu vojnu infrastrukturu i logistiku protivnika, i ceste i mostove, tako da neprijateljska strana ne može isporučiti municiju, gorivo ili zalihe. Danas je dio Harkova, regija Harkov blokirana od strane neprijatelja. S naše strane Oružane snage pokušavaju zakomplicirati proces isporuke onoga što tamo pokušavaju akumulirati, a zapravo je to vojna operacija. Čak i tamo gdje nema aktivnih borbi, gdje je proces jačanja neprijatelja, postoji proces protudjelovanja. A sada se to zapravo događa u regiji Harkov”, kazala je Malyar.