Globus

morbidni transparent

Osuđena petorica navijača zagrebačkog Dinama na uslovne kazne

05/02/2021

Optužnica podignuta krajem jula 2020. pred zagrebačkom Općinskim kaznenim sudom teretila je 21-godišnjaka, trojicu 20-godišnjaka i dvojicu 22-godišnjaka

Petorica pripadnika navijačke skupine Bad Blue Boys osuđena su u petak na Općinskom kaznenom sudu na uslovne kazne od šest mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine, a još jedan na rad za opće dobro zbog transparenta kojim su u junu 2020. vrijeđali i pozivali na nasilje nad srpskim ženama i djecom.

Svi su priznali krivicu te su se pokajali zbog javnog poticanja na mržnju i nasilje. Uz to, okrivljenici su u svojim odbranama istaknuli da su volontirali nakon potresa u Zagrebu i na sisačkom području, što je sud prihvatio kao olakotnu okolnost. Svi moraju platiti po 500 kuna sudskih troškova, prenosi Hina.

“Okrivljeni su djelo počinili s direktnom namjerom budući su njihovom sviješću i voljom bila obuhvaćena sva obilježja krivičnog djela čije su ostvarenje i htjeli. Sud je posebno cijenio i uzeo u obzir okolnost da su okrivljenici kao volonteri pomagali stradalnicima na potresom pogođenom području Banovine, uključujući i pripadnike srpske nacionalnosti, što ukazuje da djelo predstavlja nepromišljeni eksces, a ne obrazac njihova ponašanja”, zaključio je sud.

Optužnica podignuta krajem jula 2020. pred zagrebačkom Općinskim kaznenim sudom teretila je 21-godišnjaka, trojicu 20-godišnjaka i dvojicu 22-godišnjaka.

Teretilo ih se da su se 11. juna oko 21 sat okupili s više nepoznatih osoba, a nakon što je prethodno prvoosumnjičeni 21-godišnjak izradio transparent koji prema svojem sadržaju i izgledu potiče nasilje i mržnju prema pripadnicima nacionalne manjine, izvijestilo je državno odvjetništvo nakon podizanja optužnice krajem jula prošle godine.

Tužiteljstvo je dodalo da su šestorica okrivljenika, zajedno s drugim nepoznatim osobama, motivirani netrpeljivošću prema pripadnicima nacionalne manjine i u nakani da kod drugih izazovu nasilne oblike ponašanja, netrpeljivost i prezir prema osoba druge nacionalnosti, uz zapaljene baklje, razvili transparent kojeg je izradio 21-godišnjak.

Pritom su glasno izvikivali riječi koje pozivaju na nasilje i mržnju, tvrdilo je tužiteljstvo.

Prema fotografijama objavljenim na društvenim mrežama, riječ je o nekoliko Dinamovih navijača koji u Kustošijanskoj ulici u Zagrebu izvjesili natpis “J..at ćemo srpske žene i djecu”, uz slovo ‘U’. Fotografiju je na društvenim mrežama objavilo Srpsko narodno vijeće, dok je hravtski premijer Andrej Plenković istoga dana taj čin osudio.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.