Globus

Halleu

Osumnjičeni za napad na sinagogu u Njemačkoj suočen s doživotnom robijom

20/07/2020

Antisemitski napadač u oktobru je prošle godine otvorio vatru pred sinagogom u gradu Halleu na Yom Kippur, najsvetiji dan jevrejske godine

Čovjek osumnjičen da je napao sinagogu u istočnoj Njemačkoj i ubio je dvoje ljudi tokom divljanja iz vatrenog oružja ispred kuće molitve suočava se s kaznom doživotne robije, saopćili su tužioci u ponedjeljak.

Osumnjičeni, identifikovan kao Stephan B., optužen je za ubistvo po dvije tačke i pokušaj ubistva u devet slučajeva, saopćili su tužioci novinarima uoči suđenja koje je planirano da počne u utorak.

Tužioci su saopćili da je osumnjičeni priznao zločine tokom njihove istrage.

Antisemitski napadač u oktobru je prošle godine otvorio vatru pred sinagogom u gradu Halleu na Yom Kippur, najsvetiji dan jevrejske godine.

Nakon što se nije uspio probiti se u sinagogu, on je fatalno pogodio ženu koja je bila u prolazu  i muškarca koji se nalazio u kebab prodavnici. Napadač je uživo prenosio napad putem društvenih mreža.

Minstar unutrašnjih poslova Horst Seehofer saopćio je u maju da je broj antisemitskih zločina počinjenih u Njemačkoj porastao za 13 posto u prošloj godini, okrivljujući za napade desničarske radikale, prenosi Reuters.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.