brutalan doček

Osvanula snimka novog ruskog debakla, ovaj put kod Avdiivke: Javelin je spržio oklopnjake

ukrajkina avdiivka
Kupola tenka kojeg je Javelin pretvorio u prah i pepeo odletjela je visoko u zrak / FOTO: screenshot

Kupola tenka kojeg je Javelin pretvorio u prah i pepeo odletjela je visoko u zrak

Osim Bakhmuta, najžešće bitke posljednjih dana u Ukrajini vode se kod grada Avdiivke, sjeverno od Donjecka.

No, ruska vojska danima ni tamo ne uspjeva da napravi značajniji pomak. Pojavila se snimka posljednjeg ruskog napada jugozapadno od grada, kod mjesta Vodyane.

Ruske okupacione snage i ovaj put su u akciju krenule sa kolonom oklopnjaka, koje su Ukrajinci bukvalno spržili, koristeći protuoklopno oružje Javelin.

FOTO: Twitter / @NOELreports

“Baš kao i 3. zasebna jurišna brigada u Bakhmutu, 36. mornarička brigada u Avdiivki obavlja apsolutni vrhunski posao u odbijanju vala za valom neprijateljskog pješaštva i teške opreme”, stoji u opisu snimka koji je djelo ukrajinske jedinice koja je odbila napad i neprijatelju nanijele teške gubitke.

Kupola tenka kojeg je Javelin pretvorio u prah i pepeo odletjela je visoko u zrak / FOTO: screenshot

Na snimci se može vidjeti da jedna od pogođenih tenkova, nakon udara projektila bukvalno se pretvara u prah i pepeo, a njegova kupola leti nekoliko desetina metara u zrak.

Britanci: Rusija izgubila i šesti ZOOPARK-1M u Ukrajini

Britansko ministarstvo odbrane u svom dnevnom izvještaju o situaciji u Ukrajini navodi da su 23. marta 2023. ukrajinske Snage za specijalne operacije objavile snimku uništenja ruskog kontrabaterijskog radara ZOOPARK-1M na području Donjecka. Obje strane tokom invazije na Ukrajinu pokušavaju neutralizirati protubaterijske radare. Ovih je sistema relativno malo, ali imaju veliki značaj na bojištu jer omogućuju komandama da brzo lociraju i napadnu neprijateljsko topništvo.

Budući da imaju aktivan elektromagnetski potpis, može ih se detektirati i uništiti. Rusija je do sada izgubila najmanje šest radara ZOOPARK-1M. Vjerovatno ih je u Ukrajini preostao samo ograničen broj.

Obnova protubaterijske radarske flote vjerovatno je ključni prioritet za obje strane. No, i problem za Rusiju jer se sistemi oslanjaju na isporuke sankcionirane elektronike visoke tehnologije.