Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Novom Sadu osvanuli grafiti “Vojvodina = Katalonija”

151011061.2_mn

Vojvođanska partija (VP) i Vojvođanski klub (VK) su u protekloj sedmici u Novom Sadu organizovali niz protestnih šetnji sa kojih je srbijanskim vlastima poslan zahtjev za federalizacijom Srbije, gdje bi Vojvodina postala punopravna republika.

Kako iz ovih organizacija tvrde, oni ne žele potpuno odvajanje od Srbije, nego da sadašnja pokrajina dobije status republike u sastavu Srbije.

U isto vrijeme, pokret Mlada Vojvodina traži potpuno otcjepljenje od Srbije. Kako prenosi Blic, članovi te grupe izvode akcije, poput ispisivanja grafita, pod okriljem noći, anonimni su i nisu registrovani kod nadležnih državnih službi.

Protestna šetnja održana 5. oktobra u Novom Sadu (Foto: Blic)

Protestna šetnja održana 5. oktobra u Novom Sadu (Foto: Blic)

Iz Vojvođanskog Kluba ograđuju se od ovih incidenata.

“Planiramo da okupimo sve istomišljenike u jedan veliki pokret i da zajedno izađemo na pokrajinske i republičke izbore, jer samo ulaskom u Parlament možemo krenuti u borbu za promjenu Ustava Srbije. Nama je cilj da dobijemo status republike, a ne otcjepljenje od Srbije”, izjavila je predsjednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić.

Sličan je stav i Vojvođanske partije.

“To što oni rade nije dobar način. Trebamo izaći na izbore, uđemo u Parlament i za Vojvodinu izborimo veću zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast”, rekao je predsjednik VP-a Aleksandar Odžić.