Armin Kurtović

Otac Bosanca ubijenog u Njemačkoj: Zovem ga, a moj Hamza se ne javlja

hamza kurtovic

Nema, kaže, utjehe, boli ga što mu je dijete stradalo bez ikakvog razloga, što je cijeli život bio ispred njega i što ga više nema

Armin Kurtović, otac Hamze Kurtovića, koji je ubijen u četvrtak ujutro uterorističkom pohodu u njemačkom gradu Hanau, rekao je da nikad neće preboljeti smrt svog sina, ali ni razumjeti ubicu.

Hamza Kurtović ubijen je u stravičnom masakru kada je Tobias Rathjen  ubio deset, a pet osoba teško povrijedio.

Rathjen je na kraju presudio i sebi. Ostavio je iza sebe i manifest i nekoliko videa u kojima objašnjava da je mrzio sve migrante, da smatra da je nauka dokazala da su neke rase nadmoćnije od drugih te zagovara potpunu eliminaciju nekih etničkih grupa, naročito onih u Africi, Aziji i na Bliskom istoku.

– Da je moj Hamza bilo bolestan, da je bolovao, da sam se mogao pripremiti za njegov konačni odlazak, bilo bi mi, čini mi se, mnogo lakše. Ali, na ovakav način da bude brutalno ubijen, otrgnut od života, to ne mogu nikako shvatiti. Ne mogu shvatiti šta je bilo u glavi ubice. Moje dijete nikome ništa nije krivo. Ne mogu opisati svoju i bol svoje porodice – kazao je očajni otac na početku.

Hamza Kurtović

Za Dnevni avaz priča da ga je te kobne noći pozvala kćerka.

– Pozvala me. Kaže, bilo je neke pucnjave u dijelu grada gdje živimo. Odmah sam zvao sinove da vidim gdje su. Dvojica su mi se javila, ali moj Hamza nije se javljao na telefon. Odmah sam otišao da vidim šta se dešava. Tu sam sreo jednog poznanika, Turčina Džumu. On mi je rekao da su Hamza i njegova tri prijatelja krenula do tog kobnog mjesta da pojedu pizzu. I Džuma je išao s njima, ali se kratko zadržao. I baš kad je izlazio iz lokala, ušao je ubica i otvorio paljbu – kaže Kurtović.

Navodi da su na mjestu ubijeni njegov Hamza, dvojica braće Afganistanaca i jedan Kurd.

– Oni su bili prijatelji od prvog dana škole. I, eto, zajedno su otišli – kroz suze je ispričao Kurtović.

Stradali u pokolju

Nema, kaže, utjehe, boli ga što mu je dijete stradalo bez ikakvog razloga, što je cijeli život bio ispred njega i što ga više nema.

Zajedno na vječni počinak

Bez obzira na to što su Kurtovići porijeklom iz Gomjenice kod Prijedora, Hamza će, kaže njegov otac Armin, biti sahranjen u Hanauu, gdje je rođen i proveo život.

– Upravo smo u razgovorima s gradskim vlastima da nam dozvole da sva četvorica budu sahranjena jedan pored drugoga. Zajedno su rasli, družili se, dijelili tajne. Neka budu i zajedno na vječnom počinku – kaže Armin Kurtović.

Hamza Kurtović rođen je u aprilu 1997. godine u Njemačkoj, ali nema njemačko već državljanstvo BiH.